Éremeső az egyetemi vívó bajnokságon

Sport

A Debreceni Egyetem volt a legeredményesebb vidéki intézmény a Sporttudományi Oktatóközpontban rendezett vívó MEFOB-on.

Tizenhárom egyetem diákjainak küzdelmével indult el pénteken 2016-os Magyar Egyetemi-Főiskolai Vívó Országos Bajnokság. A tornának hatodik alkalommal adott otthont Debrecen.

A megmérettetés a férfi párbajtőrözők egyéni versenyével indult, melyben 32 versenyzőt maga mögé utasítva állhatott a dobogó harmadik fokára Serra Solt, a Debreceni Egyetem hallgatója, akit a Pécsi Tudományegyetem két diákja előzött meg. A női párbajtőr döntőben a Debreceni Egyetem másik büszkesége, Mihály Kata folytatott kiélezett küzdelmet az aranyért, végül három tussal alul maradt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem versenyzőjétől, így ezüstérmet szerzett. A férfiak csapatversenyében a hatodik helyen zárt a Debreceni Egyetem, míg a nők küzdelemében harmadik helyezett lett a Bacsó Zsófia, Mihály Kata és Pártos Zsófia összeállítású cívisvárosi csapat.

Szombaton a tőrözők léptek pástra két versenyformában. A férfiak viadalában szegedi arany született, Ullman Yotum debreceni hallgató a legjobb nyolcban búcsúzott. A nők küzdelmében Mihály Kata az elődöntőbe jutásért vívott összecsapásban esett ki. A csapatmérkőzések női mezőnyében viszont sikerül elhozni az ezüstérmet a Debreceni Egyetem Pártos Zsófia, Mihály Kata és Friesel Éva hármasának, akiknél csak a Budapesti Műszaki Egyetem diákjai bizonyultak jobbnak. A férfi tőrözők közt az ötödik helyen végzett Aranyos Gergő, Serra Solt és Ullman Yotum alkotta debreceni trió.

A hétvégi versenysorozat a kardozók küzdelmével zárult. Egyéniben a debreceni Teleki Edina a nyolcba, míg Pártos Zsófia az elődöntőbe jutásnál esett ki. A nők csapatküzdelmében viszont ezüstérmet szereztek a Debreceni Egyetem hallgatói.

A bajnokságot az Universitas váltó zárta, amely egy olyan vegyes csapatverseny, melyben az egyes váltók hat főből állnak és minden fegyvernemben egy-egy férfi és nő indul. Az első helyen a Budapesti Műszaki Egyetem végzett, majd a Debreceni Egyetem (Teleki Edina Edina, Serra Solt, Aranyos Gergő, Pártos Zsófia, Sárkány Soma és Mihály Kata) és az Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói gárdája.

Az összesített táblázatban végül a Budapesti Műszaki Egyetem érdemelte ki az első helyet, a Debreceni Egyetem ezüstérmet szerzett, a dobogó harmadik fokára pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói állhattak fel.