Az agrárminiszterrel megint leíratták, hogy az új fakivágásos rendelet “nem veszélyezteti az erdőállományt”

Ország

“A fakitermelést szabályozó új rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt, hiszen az erdőgazdálkodás fenntarthatósági követelményeit a rendelet nem írja felül” – írja Facebook-posztjában Nagy István agrárminiszter.

Nem ez az első magyarázkodás tőle, néhány napja ugyanis azzal próbálkozott, hogy a fák kivágása “nem csökkenti az erdőterületet”.  Persze, hogy nem, csak kevesebb fa, és szegényesebb élőhely lesz utána.

Na de visszatérve a legfrissebb bejegyzésére, Nagy főnöke nyilván elegendőnek tartotta ezt az egy mondatot megüzenni a híveknek, de aki egy kicsit kritikusabban gondolkodik, abban azért felmerülhet a kérdés: akkor mire való ez a rendelet, ha semmilyen eddigi gyakorlaton nem változtat? Valaki itt megint nem mond igazat.

Az agrárminiszternél a témában jóval kompetensebb Greenpeace is figyelmeztet, hogy ne dőljünk be a kormány magyarázatainak:

Ne dőlj be a félrevezető magyarázkodásnak! A kormány fakitermelést könnyítő rendelete óriási ökológiai kárt okoz.
Nagy István miniszter szerint a tarvágás nem rontja az erdők természeti állapotát. Dehogynem!  A védett területeken is engedélyezett tarvágás igenis rontja az erdő természeti állapotát, mégpedig olyan súlyosan, hogy még egy állami fenntartású tudományos műhely is felszólalt ellene.

A másik állítás, amivel megpróbálják elkenni a dolgot, az az, hogy a rendelet nem utasítás, csupán lehetőség. Mire is? Arra, hogy gazdasági érdekek végre rátehessék a kezüket a védett erdőkre és kiárusíthassák azt, amit eddig nem lehetett. Magyarországon a védett erdők letarolása nélkül is lenne elég tűzifa, hiszen az erdeink több mint fele eleve gazdasági rendeltetésű erdő

írja közösségi oldalán a Greenpeace Magyarország.