Mészáros Lőrinc

A Tigáz ügyfelei vehetik legdrágábban a gázt

Gazdaság

A gázelosztó szolgáltatók közül a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Tigáz Zrt. szolgáltatási területén kell a legmagasabb gázárral számolniuk a fogyasztóknak – állítja a HVG360.

A portál az MVM kalkulátorának adataiból jött erre a következtetésre. Mint írják, attól függően, hogy az adott területen melyik vállalat birtokában vannak a gázcsövek, egy kicsit változik az ár.

Egy azonban állandó:

Mészáros Lőrincék cége (és a sokkal kisebb debreceni Natural Gas) szolgáltat a legdrágábban.

Az Opus Tigáznál a fogyasztók – akár beleférnek az évi 1729 köbméteres rezsicsökkentett fogyasztásba, akár nem – az MVM kalkulátora szerint évente mintegy 8 ezer forinttal többet fizetnek, mint például az E.On-nál vagy az MVM Főgáznál – írják.

A Mészáros Lőrinc nevére íratott cég válaszában úgy fogalmaz, a rendszerhasználati díjat az energiahivatal állapítja meg, az elosztók, a szállítók és a tárolók indokolt költségeit figyelembe véve. Az Opus a saját értékelése szerint a középmezőnyben helyezkedik el.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ehhez még hozzátette, hogy ha magasabb is egy adott területen az egyetemes szolgáltatásért fizetett ár, az elosztónak nincs többletprofitja: az ugyanis csak a rendszeres eszköz- és költség-felülvizsgálatot követően, az indokolt költségek alapján megállapított rendszerhasználati díjakat kapja meg.

További részletek.