Miskolc nem pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre

Ország

Miskolc letett arról, hogy pályázzon az Európa Kulturális Fővárosa címre – közölte a város polgármesteri hivatalának szóvivője az MTI-vel csütörtökön, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) városi szervezete szerint viszont álságos, hogy a polgármester béremelést ígérgetve próbálja megmagyarázni, miért nem pályázik Miskolc a címre.

Koczák Szilvia szóvivő tájékoztatása szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei székhely vezetése az időközben megjelent Európa Kulturális Fővárosa című pályázat feltételeinek alaposabb ismeretében, a lehetséges előnyök és a várható erőfeszítések nagyságrendjének számbavétele után döntött úgy, hogy Miskolc nem pályázik a címre.
Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester szavait idézve közölte: Miskolc gazdasági teljesítőképességének “látványos erősödését, az ebből fakadó új lehetőségeinket a dolgozói bérek emelésére” kívánja fordítani a város.
Emlékeztetett arra, hogy ez év elején több mint hatezer városi dolgozónak, a közszolgáltatásban tevékenykedő munkatársuknak emelték átlagosan 20 százalékkal a bérét, az elkövetkezendő időszakban is a miskolci dolgozók béremelése, a béremelkedések további feltételeinek biztosítása élvez prioritást.
Az MSZP városi szervezete az MTI-hez eljuttatott közleményében arról szólt, hogy “szavahihetetlennek bizonyultak Kriza Ákosék, hiszen hónapokon keresztül ígérgették, hogy benyújtják a pályázatot.”
Mint fogalmaztak: “Be is nyújthattuk volna, mert a város alkalmas lenne a feladatra, a városvezetés viszont alkalmatlan, mert még azt a lehetőséget is képtelen megragadni, hogy megteremtse az összefogást Miskolcon. Mert az Európa Kulturális Fővárosa az az ügy, amelyben mindenki egységesen kiállt volna a rendezés mellett”.
Az Európai Unió határozata alapján 2023-ban egy-egy magyar és brit város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet.
Korábban Miskolc mellett Tokaj, Debrecen, Veszprém, Eger, Gödöllő és Győr jelezte, hogy megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.