Szeged, Reök palota, kultura, kiállítás

Ismét megrendezik a Táblaképfestészeti Biennálét a szegedi REÖK-ben

Kultúra

Ismét megrendezik a Táblaképfestészeti Biennálét a REÖK-ben. A művészek április 10-ig nevezhetnek a kétévente visszatérő, rangos festészeti seregszemlére, amely ezúttal is a szegedi nyár kulturális életének egyik kiemelt eseményeként, várhatóan május 25-én veszi kezdetét.

Jubileumi Táblaképfestészeti Biennáléra készülődnek a Reök-palotában, hiszen idén huszadik alkalommal kerül sor a nagymúltú kiállításra. Akárcsak a korábbi években, a tárlat célja ezúttal is a hazai festészeti irányzatok, a művészeti ág kortárs fejleményeinek átfogó bemutatása. A Biennálé kétévente készít látleletet a hazai táblaképfestészet pillanatnyi helyzetéről, lehetőséget adva bármely aktív festőművésznek a részvételre. A szabadbeadásos rendszernek köszönhetően a meghívott, kiemelkedően elismert művészek mellett bármely alkotó megmérettetheti legújabb műveit, és amennyiben a szakmai zsűri kiválasztja azokat, a REÖK-ben kiállított reprezentatív táblaképfestészeti pillanatkép részeivé válhatnak.

A pályaművek nevezése idén is az elmúlt években bevetté vált online felület segítségével történik, amelyet az Összművészeti Központ weboldaláról érhetnek el a jelöltek, és a zsűri is ezen a platformon keresztül végzi majd a művek válogatását. A jelentkezéshez pusztán az alkotást ábrázoló nagy méretű, nagy felbontású (legalább 2000×2600 képpont) fotók felöltésére, valamint az alkotó nevének, címének, az alkotás címének, méretének, alaphordozójának, az alkalmazott technikának, készítésének évének és biztosítási értékének megadására van szükség, egyszerűen a jelentkezési felületen keresztül.

Mivel a kétévente megrendezett kiállítás kifejezetten a kortárs festészeti törekvések aktualitásainak bemutatására törekszik, a szervezők arra kérik a pályázókat, hogy kizárólag az elmúlt két évben készült táblaképekkel nevezzenek, mégpedig olyanokkal, amelyek kiállításra készek, de országos tárlaton lehetőleg még nem szerepeltek. Egy személy legfeljebb két műtárgyat vagy két, legfeljebb 3-3 részből álló sorozatot jelölhet, amelyeket a zsűri a válogatás folyamán akár meg is bonthat majd.

A jelentkezés lehetősége április 10-ig áll nyitva minden reménybeli kiállító előtt. A kiállításra beválogatott alkotások végleges listáját, a begyűjtés és visszaszállítás időpontjával együtt, április 22-től, a www.reok.hu weboldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

A kerek évforduló örömére nagyszabású keretek között valósul majd meg az idei Táblaképfestészeti Biennálé, amelyhez kapcsolódóan reprezentatív, kétnyelvű katalógus közreadását és értékes kiállítási díjak átadását is tervezi a REÖK. Az ünnepélyes megnyitóra
várhatóan május 25-én
, szombaton kerül sor, és kicsivel több, mint egy hónapig, június végéig várja majd a látogatókat a különleges gyűjtemény.

(Szegedi Szabadtéri)

Fotó: Frank Yvette