Szeged, ellopták, dóm, vörösréz, ereszcsatorna

Lelopkodták a dóm és a színház vörösréz ereszcsatornáit Szegeden

Egyetem Gazdaság Helyi hírek

Két városképi jelentőségű épületet is “megcsonkítottak” a közelmúltban Szegeden a színesfémtolvajok, a Dóm éppen úgy áldozatul esett a vandáloknak mint a színház. A fémért kapható pénz nagyon kis töredéke a pótlás költségeinek – nem beszélve az ázás okozta károkról.

Több helyen ellopták a szegedi fogadalmi templom vörösrézből készült, értékes ereszcsatornáit – értesült még február végén a Szegeder. Nem az összeset vitték el, hanem csak a keleti, a Tisza felőli oldalról, szám szerint hét helyen. Akkori információik szerint a lopás körülbelül másfél–két héttel azelőtt történ és a rendőrséget a cikk élesítéséig állítólag nem is értesítették.

A portál úgy tudja, a székesegyházból nem hivatalos úton szóltak a városi rendőrségnek, hogy ha tudnak, járőrözzenek sűrűbben a Dómnál, ami azóta meg is történik, hivatalos bejelentést azonban – a rendőrség portálnak küldött válasza alapján – nem tettek.

A hét, vörösrézből készült csatornaelem pótlása információik szerint akár 500 ezer forintba is kerülhet az egyházmegyének.

Trombitának nézték és megfújták a Szegedi Nemzeti Színház réz ereszcsatornájának egy darabját a főbejárat mellett – ezt már a Szeged.hu írta, éppen nőnapon A színház feljelentést tesz,.

– Az épület főbejáratától balra található réz esővíz elvezető egy részét szerelték le és lopták el ismeretlen tolvajok, vélhetően a hét végén valamelyik éjjel – mondta el a portál érdeklődésére Barnák László főigazgató. Becslésük szerint ezért a darabért a nemesfém tolvaj legfeljebb tízezer forintot kaphat a feketepiacon vagy a hivatalos átvevőnél.

A színháznak viszont akár háromszázezer forintos kárt is okozhatott ezzel a tolvaj, hiszen ez egy védett műemléképület, az ellopott ereszcsatorna pótlása az átlagnál jóval többe kerül majd. A lopás esztétikai szeplőt is hagy majd a homlokzaton, hiszen az új szakasz színe sokkal világosabb lesz a régebbi részeknél, mert a réz egy idő után sötétebb színt kap a levegőn.

A színház épületének nagy részét egyébként kamera figyeli, a lopás helyét viszont éppen nem. A színház épülete is biztosítva van, megteszik a kárbejelentést, de az csak később derül ki, erre fajta károkozásra fizet-e a biztosító?

Az egyik szegedi átvevőtelep honlapján elérhető aktuális árlista szerint február 27-étől egy kilogramm vörösrézért 2530 forintot fizetnek – szigorú eredetigazolás után –, míg a különböző acélhulladékok kilós ára csak 70–90 forint körül van, a tiszta alumíniumé pedig 500 forint.

A tolvaj nyeresége azonban nincs egy szinten a pótlás során felmerülő költségekkel, az annak sokszorosa.

Fotók: Frank Yvette