Kutatók éjszakája SZTE

Kis patikusok és fizikusok a kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetemen

Egyetem Helyi hírek Kultúra

A Kutatók Éjszakájához a Szegedi Tudományegyetem idén új helyszínnel, 500 oktatóval és csaknem 400 programmal csatlakozott. Az esemény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára.

Az óriási kínálatból két helyszínt nézett meg portálunk, az egyik a Gyógyszerésztudományi Kar volt. Itt akadtak előzetes regisztrációhoz kötött és szabadon látogatható programok is.

A minden korosztályból kikerülő látogatók laborsétán vehettek részt, betekinthettek a szilárd gyógyszerformák ipari előállításába és vizsgálatába. Legyél te is kispatikus! felkiáltással dolgozhattak magisztrális élménylaborban, ismerkedhettek a daganatterápiás alapkutatásokkal. Találkozhattak patikai egészségmegőrző eszközökkel, színes és illatos gyógynövényekkel. Aki kíváncsi volt, megtudhatta azt is, hogy mivel foglalkozik a gyógyszerkémikus szabadidejében.

Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának programjai is egyaránt szóltak kicsiknek és nagyoknak.  Tűzvarázs, jégvarázs – kísérletek lánggal és cseppfolyós nitrogénnel, ez a programpont igazán látványos volt, ahogy a többi fizikai kísérlet is. Érdekfeszítőnek bizonyultak a lejtős furcsaságok, a meglepő mechanikai és elektromos jelenségek lejtőkön.

Egyebek között szó volt az egészséges internetezésről, az energia jelenéről és jövőjéről, szappanhártyák színes világáról, a régi korok iskolájáról és arról, milyen szerepen van életünkben a segítőkutyáknak.

Fotók: Frank Yvette