Karikó Katalin

Hétfőn kiderül, Karikó Katalin kapja-e a Nobel-díjat

Egyetem Helyi hírek

A Szegedi Tudományegyetem Nobel-díj váró eseményt szervez hétfő késő délelőttre a rektori épületbe, a Dugonics térre. Minden szegedi és magyar nagyon drukkol Karikó Katalinnak.

A Nobel-díj a jelenlegi legfontosabb nemzetközi elismerése a rendkívüli szellemi teljesítménynek, amely nem csupán a díjazottnak világraszóló elismerés, hanem a nemzete számára is. Dr. Karikó Katalin, a szegedi egyetemről indult, majd a Pennsylvaniai Egyetemen, később a BioNTech cégnél dolgozó biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora az idei fiziológiai és orvostudományi, valamint a kémiai Nobel-díj várományosai között szerepel.

A fiziológiai és orvostudományi, valamint a kémiai Nobel-díj bejelentése hétfő délelőtt 11 óra esedékes, erre Karikó Katalin is esélyes. Már tavaly is nagyon várták a hírt a szegediek, az összes magyar, ám az előbbit nem ő, hanem David Julius és Ardem Patapoutian kapta megosztva a hőérzékelésért és érintésért felelős receptorok felfedezéséért.

Karikó Katalin számos díjat és elismerést kapott, a francia Természettudományi Akadémia tiszteleti tagjává választották, életműve elismeréseként az Európai Feltalálói Díjat is neki ítélték. Ezzel együtt osztja Richard Feynmann, Nobel-díjas amerikai elméleti fizikus véleményét, aki szerint a díjak nem igazán lényegesek, a valódi díj maga a felfedezés.

Meglepő volt az az augusztus közepi hír, hogy alelnöki pozícióból hagyja el a Biontech-et Karikó Katalin, a világhírű magyar biokémikus.

Új feladatok várnak rám, elsősorban szeretnék végre a tudományos munkában újra elmélyülni, mert az elmúlt másfél évben kevesebb idő jutott erre

– mondta ennek kapcsán.

Karikó Katalinévtizedek óta dolgozik az mRNS-technológián, aztán a járvány elején kollégáival rájöttek, hogy az eljárás használható a covid elleni védőoltásoknál is. Innentől Karikó, mint az mRNS-vakcina egyik feltalálója került be a köztudatba, már több mint 70 elismerést, kitüntetést kapott, amik kifejezték, milyen hatalmas áttörést ért el a sejtszintű gyógyítás terén.

Nyitókép: Frank Yvette