Fegyházbüntetésre ítéltek egy bolgár embercsempészt a parndorfi ügyhöz kapcsolódóan

Helyi hírek Ország

Jogerősen 4 év 8 hónap fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Járásbíróság a parndorfi ügyben nem jogerősen elítélt nemzetközi embercsempész bűnszervezet egy később elfogott, bolgár tagját – tájékoztatta a Kecskeméti Törvényszék szerdán az MTI-t.

A tavaly júliusban elfogott 39 éves bolgár férfi, akit társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében mondtak ki bűnösnek, a bűnszervezet tagjaként 2015 júliusa és augusztusa között Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkező állampolgároknak segített Nyugat-Európába jutni. Mintegy ezer euró fizetségért az embercsempészéshez legalább hat embert szervezett be, köztük a 71 ember halálával végződő parndorfi ügy negyedrendű vádlottját, aki a hűtőkamiont vezette és a harmadrendű vádlottját is, aki “előfutóként” biztosította a járművet.

A vádlott 2015 júliusában 18 ember Nyugat-Európába szállításakor telefonon tartotta a kapcsolatot a sofőrrel. Az osztrák hatóság munkatársai megállították a járművet, a sofőrt és a csempészett embereket pedig elfogták. A bűnszervezet tagjai 2015 augusztusában 24 embert kíséreltek meg Magyarországról Németországba vinni. A vádlott “előfutóként” biztosította a személyszállításra alkalmatlan járművet, de a német rendőrök ezúttal is elfogták a sofőrt és a csempészett embereket. A vádlott “előfutóként” 2015 augusztusában közreműködött további 40 ember Németországba csempészésében.

A férfi a 71 ember halálával végződő parndorfi ügyként elhíresült szállításban azonban már nem vett részt.
A vádlottat – aki beismerte a bűncselekmények elkövetését – a bíróság 4 év 8 hónap fegyházbüntetésre ítélte, továbbá 5 évre kiutasította Magyarország területéről.

A bíróság döntését az ügyészség, valamint a vádlott és védője is tudomásul vette, ezért az jogerős.
A parndorfi “halálkamion” ügyében a Kecskeméti Törvényszék 2018 júniusában első fokon 25-25 év fegyházbüntetéssel sújtott négy embercsempészt: egy afgán és három bolgár állampolgárt. A szervezet tagjai 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 illegális bevándorlót zártak be egy sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba Mórahalom térségében. Az 59 férfi, nyolc nő és négy gyerek még Magyarország területén gyötrelmes körülmények között megfulladt. Az embercsempészek a hűtőkamiont az ausztriai Parndorf közelében hátrahagyták és elmenekültek.

A bűnszervezetben elkövetett embercsempészés és más bűncselekmények miatt a Kecskeméti Törvényszék által végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt 14 vádlott pere a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.