Gazdasági növekedés

Európai Bizottság: növekedési ciklus csúcsához érkezett Magyarország

Gazdaság

Ciklikus jellegű növekedési periódus csúcsához közelít Magyarország az európai szemeszter szerdán közzétetet téli csomagjában publikált elemzés szerint, amelyben az Európai Bizottság gazdaságpolitikai irányváltást tart szükségesnek a termelékenység növelése, a konvergencia fokozása, illetve a kedvezőtlen külgazdasági feltételek kivédése érdekében.

Az unió gazdasági és szociális prioritásainak a tagállamok által elért haladásáról közzétett éves áttekintésében az Európai Bizottság megállapította: az erőteljes magyar gazdasági növekedés kedvező feltételeket teremtett a termelékenység javítását, a gazdaság ellenálló képességének fokozását és konvergencia-kapacitás növelését célzó reformok bevezetéséhez.

A magyar gazdaság teljesítménye az Európai Bizottság megítélése szerint ciklikus jellegű növekedési periódus csúcsához közelít, termelékenysége azonban még ezzel együtt is elmarad a krízis előtti szinttől, ami gátolja a jövedelmek konvergenciáját.

A Bizottság szerint a gazdaságpolitikának a túlfűtöttség elkerülése érdekében az ösztönzők leépítése, illetve szakképzéssel és oktatással a termelékenységet fokozó beruházások számára vonzó üzleti környezet megteremtése között kell egyensúlyoznia.

A ciklikus fellendülés lehetővé tette a lakossági fogyasztás és vállalati beruházások több éves lemaradásának behozását. A gazdaság növekedési lendületére pozitív hatással volt a lakossági jövedelem, a lakáspiac és a hitelezés között kialakult pozitív visszacsatolás is. A foglalkoztatás történelmi csúcsot ért el a munkaerő iránti magas keresletnek és az aktivitási arányt javító gazdaságpolitikai intézkedéseknek köszönhetően. A munkaerőhiány és a minimálbér megemelése pedig a jövedelmek növekedéséhez vezetett.

A gazdasági aktivitás erősödéséhez a növekedésösztönző költségvetési politika is hozzájárult mind belső, mind uniós forrásokból finanszírozott infrastrukturális beruházásokkal, a rekord alacsony kamatokat tartó monetáris politika támogatásával.

A ciklikus növekedési periódus azonban az elhalasztott lakossági kereslet telítődésével és a vállalati beruházási aktivitás stabilizálódásával már a végéhez közeledik Magyarországon az Európai Bizottság megítélése szerint. Ráadásul mostanra már a világgazdasági környezet sem támogatja a korábbi mértékben az export növekedését.
Az autóipar kiemelkedő gazdasági jelentősége pedig kifejezetten erős kockázatot támaszt a növekedési kilátásokkal szemben a szakszervezeti akciók, továbbá a szabályozási és a technológiai környezet változása miatt.

A Bizottság tanulmánya megállapítja, hogy a Magyarországon követett gazdaságpolitika támogatta ugyan a termelékenységfokozó beruházási aktivitást, a növekedési ciklus beérésével azonban egyre inkább az egyensúlytalanság fokozásának a veszélyét hordozza magában.

A munkaerő költségének a termelékenység növekedését meghaladó mértékű emelkedése például az inflációt erősíti. Az export növekedési üteme pedig már nem fogja tudni teljes mértékben ellentételezni az import dinamikus növekedését. A nagy volumenű közüzemi és infrastrukturális beruházások lekötik az építőipari kapacitást, ami a lakásépítések költségének az emelkedéséhez, kivitelezési késedelmekhez, végső soron a lakásárak emelkedéséhez vezet.

Az Európai Bizottság tanulmányában elismeri az 2018-as gazdaságpolitikai ajánlásaiban Magyarország által elért eredményeket. Egyszerűsítette például az adórendszert, csökkentett, összevont vagy eltörölt egyes adónemeket. A közmunka programban foglalkoztatottak számának csökkentésével és a nyugdíjasok adókedvezményével pedig munkaerő tartalékokat szabadított fel.

Továbbra is hiányosságokat vél felismerni azonban az Európai Bizottság a közbeszerzési tenderek kiírási gyakorlatában, illetve a hátrányos helyzetű diákok oktatásában.

Az Európai Bizottság elemzésében nem tartja megfelelőnek a korrupció visszaszorítására tett lépéseket, valamint a civil szervezetekkel folytatott párbeszéd bevonását a döntéshozatalai folyamatokba.