Mészáros Lőrinc Horvátország Marriott

Idén is Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

Európa Gazdaság Ország

Megőrizte vezető helyét a magyar gazdagok listáján Mészáros Lőrinc. A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány legfrissebb, 2023-as összesítése szerint 660 milliárd forint a becsült vagyona. Utána következik Csányi Sándor, 50 milliárdos különbséggel.

A tavalyi évet rekordméretű gyarapodással zárták a 100 leggazdagabb magyar listájának élén álló üzletemberek – főleg az első három helyezett. Mészáros Lőrinc 660 milliárd forintra becsült vagyonával megőrizte első helyét a 610 milliárdos vagyonnal rendelkező Csányi Sándor előtt. Egy évvel korábban még 460 milliárd, illetve 420 milliárd forint állt nevük mellett. A harmadik helyen álló Felcsuti Zsolt gyarapodása is figyelemre méltó: az előző évi 345 milliárd forintról 460 milliárdra hizlalta vagyonát.

A fenti jelentős növekedésben a rekorder hazai infláció és a forint korábbi leértékelődése is szerepet játszott.

A leggazdagabb száz közé idén legalább 14,5 milliárdos vagyonnal lehetett bekerülni, ezt a limitet mindössze négyen ugrották meg újoncként: Futó Gábor és a Piukovics fivérek az ingatlanfejlesztésben jeleskednek, Papp Edward az informatikában, Tarány Gábor pedig acélszerkezetek gyártásában.

Nagyot nőtt tavaly a leggazdagabb magyarok összvagyona is. Egy év alatt összesen 1432 milliárd forinttal, így ennek nagysága idén 7655,2 milliárd forint! Ez több mint a duplája a 2020–2021 közötti vagyongyarapodásnak, amely akkor 636,8 milliárd forintra rúgott.

A kiadvány idén is közread regionális listákat. A három országrészre – Nyugat-, Kelet- és Közép-Magyarország – kiterjedő rangsorban azokat az üzletembereket találni, akiknek vagyona meghaladja az ötmilliárd forintot, de nem éri el a 100-as körbe bejutáshoz szükséges 14,5 milliárdot.

Az idén 22. alkalommal megjelent A 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány – amelyet a 2002-es indulás óta Szakonyi Péter és csapata készít – számba veszi legbefolyásosabb honfitársainkat is. A hangsúlyozottan nem objektív rangsort – amely tíz politikai elemző szavazatain alapszik – évek óta Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, őt sorrendben Csányi Sándor, Rogán Antal és Mészáros Lőrinc követi. Az ellenzéki politikusok közül idén mindössze hárman fértek fel a legbefolyásosabb ötven személyt sorjázó listára. Karácsony Gergely a 36. helyen áll, megelőzve a 40. Gyurcsány Ferencet és az 50. helyre befutó Dobrev Klárát.

Nyitókép: A Riva’s Hotels & Resorts nevében Mészáros Lőrinc tulajdonos és Pankaj Birla, a Mariott International Kelet-európai alelnöke megállapodást ír alá Horvátország első, Mariott brand alatt üzemeltetett szállodájáról. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd