A Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott az új magyar kisműhold programhoz

Egyetem Helyi hírek Ország Világ

Önálló kísérletekkel csatlakozott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hamarosan a világűrbe induló új kisműholdja, az MRC-100 projektjéhez a Szegedi Tudományegyetem.

A jövőre százéves Műegyetemi Rádió Club tiszteletére elnevezett űreszköz az elektroszmog vizsgálatára elindított SMOG-sorozat legnagyobb méretű műholdja. Fedélzetén az alapfeladatot ellátó egységek mellett három hazai egyetem – köztük az SZTE – moduljai is helyet kaptak.

A szegedi hallgatók 2021 novemberében kapcsolódtak be a folyamatba – írja portálunkhoz is eljuttatott közleményében az egyetem. Az SZTE Mérnöki, illetve Természettudományi és Informatikai Karának együttműködésével először egy olyan modult készítettek el, amely a hőmérsékletmérés megbízhatóságát vizsgálja űrbéli körülmények között.

Feladatuk volt a kísérlet és a műholdmodul hardverének tervezése, majd elkészítése, a beágyazott szoftver megírása, végül a tesztelés.

A szakemberek egy 3×3 centiméteres áramköri lapkát készítettek. Ez összemérhető egy gyufásdoboz felével, azzal a nehezítéssel, hogy csupán pár milliméter magasságig építkezhettek a mérnökök.

A modult a szegediek tavaly átadták a BME-nek, majd egy újabb feladatot kaptak: egy kommunikációban résztvevő egység elkészítését. Ennek teljesítése – kísérletek összeállítása, áramkörtervezés, programozás, tesztelés – az ipari partnerek támogatásával rekord idő alatt sikerült.

A SpaceX várhatóan júniusban fogja elindítani azt a rakétáját, amely az MRC-100-at az űrbe juttatja.

A műholdon születő mérési eredményeket rádióhullámok segítségével juttatják vissza a Földre, a jeleket különböző állomások fogadják.

Elindult egy szegedi vevőállomás kialakítása, amely nemcsak a műholdjelek vételére, hanem úgynevezett magaslégköri ballonok követésére is alkalmas lesz. Ez lehetőséget nyit egy műholdaknál jóval olcsóbb kutatási forma használatára is.

Az SZTE-n a közelmúltban több olyan projekt is indult, amely ugyan szorosan nem az MRC-­100 készítéséhez kapcsolódik, de segít kialakítani olyan kompetenciákat, amelyek a további műholdfejlesztések során elengedhetetlenek – közölte a felsőoktatási intézmény igazgatósága.

Nyitókép: Mingesz Róbert kezében az eszköz, amit a műhold juttat az űrbe, mellette Kiss Ádám Fotó: Kovács-Jerney Ádám