500 új munkahelyet teremtenek Debrecenben

Gazdaság

Több mint félezer új munkahely jön létre az FAG beruházásának köszönhetően. A debreceni régió legnagyobb munkáltatójává válhat a cég

Új üzemcsarnok építésével növeli kapacitását a debreceni székhelyű, Schaeffler Csoporthoz tartozó FAG Magyarország Ipari Kft. A tervek szerint az új gyár ünnepélyes alapkőletételére még az idén sor kerül, az első, itt előállított termékek kiszállítása pedig 2017 második felében várható. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével létrejött, több mint 25 milliárd forintos beruházás keretein belül 510 új munkahely jön létre a következő években, amivel a régió legnagyobb munkáltatójává válhat a cég. A beruházást a magyar kormány is támogatja.

A Schaeffler Csoport az ipari és autóipari ágazat egyik vezető integrált beszállítója. A motorhoz, sebességváltóhoz, alvázhoz gyártott precíziós komponensek és rendszerek, valamint az ipari felhasználásra gyártott gördülőcsapágyak és siklócsapágyak teszik a Schaeffler Csoportot a „Holnap mobilitásának” kulcsfontosságú szereplőjévé. Az 1999-ben alapított FAG Magyarország Ipari Kft. a mostani fejlesztéssel az elmúlt években kialakult gördülőcsapágyak iránti megnövekedett keresletre reagált.

Az új zöldmezős gyártócsarnokban gördülőcsapágyak készülnek majd a legmodernebb berendezések segítségével. A gyártási technológiák fejlesztése által a termelési volumen jelentősen, várhatóan akár 50%-al is növekedhet majd.

Németország hosszú évek óta hazánk kiemelt gazdasági partnere, amint nem pusztán a külkereskedelmi adatok bizonyítanak, hanem az a mintegy 6000 hazánkban működő német vállalat, amely 300 ezer magyar embernek ad munkát. 2015-ben Németország részesedése a magyar exportban 27,3%, míg az importban 26% volt.

A HIPA-ról

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befeketésösztönzéssel foglalkozó háttérintézmény. A HIPA díjmentes szakmai tanácsadást nyújt az érdekelt vállalatok számára egyablakos szolgáltatási modellben, támogatja őket a megfelelő telephely kiválasztásában, információt ad az állami támogatási lehetőségekről, testreszabott támogatási ajánlatokat dolgoz ki, segít a beruházási projektek megvalósításában és a hatóságokkal folytatott ügyintézésben.