A Bizottság jóváhagyja a Modernával megkötött második szerződést

Európa

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Moderna gyógyszeripari vállalattal kötött második szerződést, amely az összes uniós tagállam nevében további 300 millió adag oltóanyag beszerzését irányozza elő (ez 2021-ben 150 millió adag beszerzését jelenti, míg 2022-re nézve további 150 millió adag megvásárlására vonatkozó opciót). Az új szerződés lehetővé teszi az oltóanyag alacsonyabb és közepes jövedelmű országoknak történő adományozását, vagy más európai országokba való átirányítását is.

A Modernával kötött szerződés az Európában gyártandó oltóanyagok széles portfóliójába illeszkedik, amely magában foglalja a BioNTech/Pfizer, az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica NV, a Curevac és a Moderna vállalattal már aláírt szerződéseket. Ez a sokrétű oltóanyag-portfólió biztosítani fogja, hogy Európa hozzáférjen 2,6 milliárd adaghoz, amint az oltóanyagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak.

A Bizottság feltételes forgalombahozatali engedélyt adott ki 2020. december 21-én a BioNTech és a Pfizer által, 2021. január 6-án a Moderna által, valamint 2021. január 29-én az AstraZeneca által kifejlesztett oltóanyagra.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Ma 300 millió további adagot biztosítunk a Moderna által előállított Covid19-oltóanyagból, amellyel az Európai Unióban már vakcináznak. Ez közelebb visz minket fő célkitűzésünkhöz: biztosítani kell, hogy valamennyi európai polgár a lehető leghamarabb biztonságos és hatékony oltóanyaghoz jusson. A 2,6 milliárd adagot is elérő készletünkből nemcsak saját polgáraink, de szomszédaink és partnereink részére is képesek leszünk oltóanyagot biztosítani.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos hozzátette: „A Modernával kötött új szerződés további 300 millió adag engedélyezett, biztonságos és hatékony vakcina beszerzését teszi lehetővé. Ez újabb lépést jelent azon célkitűzésünk felé, hogy az idei év során mielőbbi hozzáférést biztosítsunk a biztonságos és hatékony védőoltásokhoz Európában és Európán kívül egyaránt. A szerződés nemcsak az EU rövid távú szükségletei, de az új vírusváltozatok gyors terjedésének korlátozására irányuló jövőbeli munkánk szempontjából is fontos.”

A Moderna vakcina hírvivő RNS-en (mRNS) alapul. Az mRNS alapvető biológiai szerepet tölt be azáltal, hogy utasításokat visz át a DNS-ből a sejtek fehérjetermelő gépezetébe. Az mRNS-alapú oltóanyag esetében ezen utasítások hatására a fehérjék a vírust ártalmatlan töredékekké alakítják át, amelyeket az emberi szervezet a betegség megelőzésére vagy leküzdésére szolgáló immunválasz kialakítására használ fel. Amikor az ember védőoltást kap, a sejtek leolvassák a genetikai utasításokat, és a vírus külső felületén elhelyezkedő úgynevezett glikoprotein tüskét állítanak elő. A vírus ezeket használja arra, hogy bejusson a test sejtjeibe és betegséget okozzon. A szervezet immunrendszere ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és T-sejteket termel ellene.

A Bizottságnak a szóban forgó oltóanyag támogatása melletti döntését egy megalapozott tudományos értékelés, az alkalmazott technológia, a vállalatok oltóanyagfejlesztéssel összefüggő tapasztalata, az EU egészének ellátását lehetővé tévő gyártókapacitása, valamint a koronavírus-variánsok elleni oltóanyag esetleges kifejlesztésére vonatkozó képessége indokolta.

Háttér-információk

Az Európai Bizottság június 17-én előterjesztette a Covid19 elleni hatékony és biztonságos oltóanyagok kifejlesztésének, gyártásának és terjesztésének felgyorsítására irányuló európai stratégiát. Ennek keretében a Bizottság előzetes beszerzési megállapodások alapján finanszírozza az oltóanyaggyártók induló költségeinek egy részét, aminek fejében pedig jogosultságot szerez arra, hogy adott időn belül meghatározott mennyiségű oltóanyagot vásároljon az érintett gyártóktól. A finanszírozás előlegként beleszámít a tagállamok által a jövőben ténylegesen megvásárolandó oltóanyagok árába.

Tekintve, hogy a tetemes költségek és az eredménytelen vizsgálatok magas aránya miatt a Covid19 elleni oltóanyagba való beruházás igen kockázatos az oltóanyag-fejlesztők számára, ezek a megállapodások olyan beruházások megvalósítását teszik lehetővé, amelyekre máskülönben valószínűleg nem kerülhetne sor.

Amint az oltóanyagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak, és az Európai Gyógyszerügynökség megadja a forgalombahozatali engedélyt, biztosítani kell azok gyors szétosztását és alkalmazását Európa-szerte. Október 15-én a Bizottság meghatározta azokat a kulcsfontosságú lépéseket, amelyeket a tagállamoknak meg kell tenniük a teljes felkészültség érdekében, többek között nemzeti oltási stratégiák kidolgozása révén. A Bizottság további intézkedéseket is elfogadott a felkészültségi és válaszintézkedések EU-szerte való megerősítésére, stratégiát határozott meg a Covid19-cel szembeni téli védekezés céljából, folyamatos támogatást nyújt a tagállamoknak az oltóanyagok bevetéséhez, illetve közleményt jelentetett meg a Covid19 elleni egységes fellépés érdekében. A Bizottság emellett tervet fogadott el arra nézve, hogy Európa miként készüljön fel a vírusvariánsok okozta fokozódó veszélyre és annak lehetőségére, hogy azok ellenállóak a meglévő vakcinákkal szemben.

Az Európai Bizottság elkötelezett annak biztosítása mellett is, hogy az oltóanyagot mindenki megkaphassa, akinek arra szüksége van, mégpedig bárhol a világon, nem csak a hazájában. Senki nem lesz ugyanis biztonságban mindaddig, amíg nincs mindenki biztonságban. Ennek szellemében a koronavírussal kapcsolatos globális válaszintézkedéseket támogató adománygyűjtés révén 2020. május 4. óta közel 16 milliárd euró felajánlás érkezett a Bizottsághoz. Az egész világra kiterjedő adománygyűjtés célja a koronavírustesztekhez, a kezelésekhez és a majdani védőoltásokhoz való egyetemes hozzáférés és a globális szintű helyreállítás elősegítése. A Bizottság ezenfelül megerősítette, hogy csatlakozik a COVAX-eszközhöz, melynek célja, hogy a Covid19 elleni oltóanyagokhoz világszerte méltányosan és megfizethető áron lehessen hozzáférni. A koronavírussal kapcsolatos globális válaszintézkedések részeként a Bizottság bejelentette, hogy az „Európa együtt” kezdeményezés keretében 400 millió eurós garanciával támogatja a COVAX-ot és annak célkitűzéseit.