Európa felkészítése a vírusvariánsok jelentette fokozott veszélyre

Európa

Az Európai Bizottság azonnali intézkedéseket szorgalmaz annak érdekében, hogy Európa felkészüljön a koronavírus különböző mutációi jelentette fokozott veszélyre. A koronavírus variánsaival szembeni védekezést szolgáló új európai biológiai védelmi felkészültségi terv, az ún. „HERA-inkubátor” keretében az EU Európán belül és kívül egyaránt együttműködik majd a kutatókkal, a biotechnológiai vállalatokkal, a gyártókkal és a hatóságokkal az új variánsok azonosítása, az új és módosított oltóanyagok kifejlesztésének ösztönzése, a vakcinák engedélyezési eljárásának felgyorsítása, valamint a gyártási kapacitás bővítése érdekében.
Fontos, hogy azonnal cselekedjünk, hiszen egyre újabb és újabb vírusmutációk jelennek meg, és a vakcinagyártás bővítésével kapcsolatban is kihívásokkal szembesülünk. A HERA-inkubátor nevű új európai terv az Európai Unió Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatóságának (HERA) létrehozását is elő fogja készíteni. A HERA a ma meghirdetett intézkedésekre építve állandó struktúrát fog biztosítani a kockázatmodellezéshez, a globális járványügyi felügyelethez, a technológiatranszferhez, a szükséges mennyiségű és kellően rugalmas gyártási kapacitások biztosításához, az ellátási lánccal összefüggő kockázatok feltérképezéséhez, valamint a vakcina- és gyógyszerkutatáshoz és -fejlesztéshez.

A tervben felvázolt legfontosabb intézkedések a következők:

  1. A variánsok kimutatása, elemzése és kiértékelése, többek között a következők révén:
  • az új variánsok kimutatására alkalmas speciális tesztek kifejlesztése és a tagállamokban végzett genomszekvenálás támogatása uniós finanszírozással;
  • a pozitív tesztek esetében az 5%-os genomszekvenálási arány elérése, elősegítve ezzel a variánsok azonosítását, populációkon belüli terjedésük nyomon követését és a vírus fertőzőképességére gyakorolt hatásuk vizsgálatát.
  1. A módosított vakcinák hatósági engedélyezésének felgyorsítása: az influenza elleni éves védőoltások mintájára az EU gyorsított engedélyezési eljárást vezet be a módosított Covid19-vakcinák számára.
  2. A koronavírus-oltóanyagok gyártásának felgyorsítása, amelynek érdekében az EU többek között:
  • aktualizálja a vakcinagyártókkal kötött előzetes beszerzési megállapodásokat, illetve újabb előzetes beszerzési megállapodásokat köt azzal a céllal, hogy uniós finanszírozást biztosítson az új és a módosított oltóanyagok kifejlesztéséhez. A gyártóknak részletes és hiteles tervvel kell alátámasztaniuk, hogy adott időkereten belül megbízhatóan képesek ezeket a vakcinákat előállítani az EU-ban;
  • létrehozta a koronavírus elleni oltóanyagok ipari gyártásának bővítésével foglalkozó munkacsoportot, hogy valós időben tárja fel a tömegtermeléssel kapcsolatos problémákat és segítsen megoldást találni azokra. Kihívást jelent ugyanis, hogy az ipari vakcinagyártást bővíteni kell ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a világjárvánnyal. Az európai gyártási kapacitás növelése érdekében sokkal szorosabb, integráltabb és stratégiaibb szemléletű köz-magán együttműködésre van szükség az iparral. Ezt hivatott elősegíteni a munkacsoport.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.