Modern technológia az ortopédián

Egyetem

Főként a frissen műtött betegek életét könnyítheti meg nagymértékben a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikáján használt új, elektromos betegágy.

– Az ágy fő előnye egy normál betegágyhoz képest, hogy külön pozícionálható a két lábszártámasz, valamint 90 fokban kifordítható, így gyakorlatilag felülteti a mozgásában akadályozott pácienst. Emellett tartozik hozzá egy „foglalkoztató asztal”, melynek segítségével az ágyban fekvő betegek kényelmesebben étkezhetnek, olvashatnak vagy éppen dolgozhatnak, egy kivehető szivacsbetét pedig az ágytál elhelyezését könnyíti meg – sorolja a betegágy előnyeit Manó Sándor. Az Ortopédiai Klinika Biomechanikai Laboratóriumának mérnöke szerint az ágy a nagyműtéten átesett, mozgásában akadályozott betegek segítésén túl nemcsak kórházi körülmények között használható, hanem akár az otthonápolás során az önálló életvitelre képtelen páciensek gondozását is egyszerűbbé teszi.

A Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikája egy Gazdaságfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódó pályázatban konzorciumi partnerként vett részt abban a projektben, melynek eredményeképpen 10 prototípus készült el a modern betegágyból. Ebből ötöt az intézmény meg is kapott saját használatra. A prototípust Csernátony Zoltán klinikaigazgató ötlete alapján egy makói céggel, az ASS Bt-vel közösen fejlesztették.

Az Ortopédiai Klinika alagsorában működő Biomechanikai Laboratóriumban több, a betegek életét megkönnyítő fejlesztés is készült már. Hogy az alsóvégtag műtéten átesett betegek jobban érzékeljék, mennyire terhelhetik az operált lábukat, arról egy speciális klumpa ad visszajelzést. A laboratóriumban üzemelő 3D nyomtatóval pedig jobban tervezhetővé váltak a műtétek, és egyedi csontpótló implantátumok készítésére is lehetőség nyílt. A mozgásszervi sebészeti felhasználás mellett az idegsebészek számára koponyapótló implantátumokat készítenek. Emellett az intézmény akkreditált Biomechanikai Anyagvizsgáló Laboratóriuma hivatalos merési adatokat, jegyzőkönyveket is kiadhat, melyeket Európában bárhol elfogadnak. Ez akkor válik szükségessé, amikor például egy új, titánból vagy más biokompatibilis anyagból készült implantátum teherbíró képességét kell megvizsgálni.

unideb.hu