Online nyelvtanulás – hallgatóknak ingyen

Egyetem

Hat nyelvből alapfokú nyelvtudást szerezhetnek a Debreceni Egyetem hallgatói is egy nemzetközi programnak köszönhetően.

A Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Intézete és Olasz Tanszéke négy éve vesz részt az E-LOCAL projektben, melynek célja online nyelvtanulási csomagok kifejlesztése volt hat nyelven. Holland, finn, lengyel, portugál, olasz és magyar nyelvekre dolgoztak ki tananyagokat, amelyek ingyenesen érhetők el a hallgatók számára.

Az egyetem külügyi stratégiájának része, hogy széles körben tartson fenn kapcsolatokat nem magyarországi intézményekkel, egyetemekkel. Ez a program azt a célt szolgálja, hogy a kisebb nyelvek és a hozzájuk tartozó kultúrák megismerhetővé váljanak az európai ifjúság számára – emelte ki a nemzetközi összefogás egyik lényeges pontját Bartha Elek rektorhelyettes a résztvevő egyetemek október 21-i debreceni találkozóján.

A Debreceni Egyetem munkatársai mellett a Bolognai Egyetem (Olaszország), a Coimbrai Egyetem (Portugália), a Lappföldi Egyetem (Finnország) és a Poznani Egyetem (Lengyelország) szakemberei vettek részt a workshopon, melyen az eddig elért eredményeket értékelték.

A magyar nyelv nagyon különbözik a többi nyelvtől, nehéz volt a tananyagot kidolgozni, ugyanis meglehetősen nyelvtanközpontú a nyelvünk, ráadásul a kiejtés tanítását az online rendszer megnehezíti. Éppen ezért az elmúlt egy évben tutoriális képzést is nyújtottunk, személyes órákat tartottunk a hallgatóknak, ahol a kiejtés tanítását is meg tudtuk oldani. Ezeken az órákon külföldi orvostanhallgatók és erasmusos hallgatók vettek részt – tájékoztatott Győrffy Erzsébet, a magyar tananyag fejlesztője.

A Debreceni Egyetem könyvtárnak Moodle rendszerében egyetemi Neptun kóddal és jelszóval bárki ingyenesen elvégezheti az alapfokú ismereteket adó kurzusokat holland, finn, lengyel, portugál, olasz és magyar nyelvekből.

unideb.hu