Szakmai díj Maródi professzornak

Egyetem

Az immunbetegségek terén nyújtott szakmai munkája elismerésként kapott kitüntetést Maródi László professzor egy romániai kongresszuson.

A román gyermekorvosok tartottak tanácskozást szeptember 2-a és 5-e között Temesváron, ahol a szakemberek számos szekcióban – többek között gyermekimmunológiai tagozaton – vitatták meg a szakmai újdonságokat. Ezen az eseményen vette át Maródi László, a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Klinikájának professzora a romániai primer immundeficiencia munkacsoporttól az immundiagnosztika fejlesztése területén végzett munkájáért járó emlékplakettet. A professzor vendégelőadóként „Primer immundefektusok az ezredfordulón” című prezentációjában az elért eredményekről és a jövőbeni perspektívákról adott tájékoztatást.

A veleszületett immunrendszeri megbetegedésben szenvedők színvonalasabb szakmai ellátását, a korai diagnózist és a megfelelő terápiát célzó J-Project 2004-ben indult el a Debreceni Egyetemről. A program első konferenciáját éppen Romániában, Marosvásárhelyen tartották, azóta azonban több mint 130 tanácskozáson tekintették át a szakemberek az immunbetegek kezelésének aktuális kérdéseit.

A J-Projectet Románia egész területére kiterjesztették, új diagnosztikai és kezelő központokat hoztak létre, amelynek eredményeképpen folyamatosan nő a felismert és kezelt betegek száma. A program magában foglalja az orvosok és molekuláris biológusok képzését is, így a közelmúltban egy román doktornő is elsajátíthatta a génszekvenálás módszerét a Debreceni Egyetemen tartott egyhónapos genetikai képzésen.