Ipolyi Arnold Díj 2014

Egyetem

Három debreceni kitüntetettje is van az idei Ipolyi Arnold Díjnak, amelyet november 26-án adott át az OTKA Bizottság elnöke Budapesten.

 

A díjátadót a Magyar Tudományos Akadémia „Magyar Tudomány Ünnepe 2014″ programsorozata keretében budapesti székházában tartotta az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA).

 

A díjat az OTKA Bizottság elnöke adományozza évente a hazai kutatások támogatási rendszerének elméleti és gyakorlati továbbfejlesztésében kifejtett sok éves munkásság elismeréseként.

A kitüntető címet idén heten, köztük a Debreceni Egyetem három oktatója, kutatója, Beke Dezső egyetemi tanár (Természettudományi és Technológiai Kar, Fizikai Intézet, Szilárdtest Fizikai Tanszék),Sóvágó Imre Professor emeritus (Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék) és Szöllősi János biofizikus (a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet vezetője, az MTA doktora) vehették át.

– A mai napon ünnepelni jöttünk össze, hisz huszadik alkalommal kerül sor az Ipolyi Arnold-díj átadására, amellyel azokat díjazzuk, akik sokat tettek a hazai tudománytámogatási rendszer továbbfejlesztéséért. A díjat az Élettudományi Kollégium korábbi elnöke javaslatára az OTKA Bizottság elnöke 1995-ben alapította.

 

 

 

A mai ünnepi pillanatban nem felejtkezhetünk el arról, hogy a Magyar Országgyűlés a tegnapi napon fogadta el „A tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról” szóló törvényt, amely idén december 31-gyel jogutóddal megszünteti az OTKA Irodát és hatályon kívül helyezi az OTKA-törvényt. Tisztelnünk kell a múltat, hogy munkálkodhassunk a jövőn. Hamarosan látni fogjuk, hogyan épül fel egy új szervezet, amely felelős lesz az alapkutatások támogatásáért – fogalmazott ünnepi beszédében Kollár László Péter, az OTKA Bizottság elnöke.

unideb.hu