Nemzetközi nem kormányzati és szolidaritási szervezetek nyilatkozatot adtak ki, melyben az Izrael és a Hamász közötti háborúban elkövetett agresszió beszüntetésére szólítanak fel

Világ

Az Izrael és a Hamász közötti háború, amely október 7-én rakéták ezreinek kilövésével kezdődött, több ezer halálos áldozatot követelt, és aggodalomra ad okot amiatt, hogy a háború nemzetközi konfliktussá fajulhat. Több kormány és nemzetközi szervezet hivatalos nyilatkozatokban felszólalt a konfliktus befejezése érdekében.

12-én a Mennyei Kultúra, Világbéke, Fény Helyreállítása (HWPL), egy Dél-Koreában székhellyel rendelkező, az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsához és a szöuli fővárosi kormányhoz kapcsolódó nemzetközi civil szervezet nyilatkozatot adott ki az Izrael-Hamász háborúval kapcsolatban. A HWPL-nek ez a harmadik hivatalos nyilatkozata, amelyben a békét támogatja, a 2021 márciusában a mianmari emberi jogi válságról és 2022 februárjában az orosz-ukrán háborúról kiadott nyilatkozatot követően.

A HWPL nyilatkozatában azt mondta: “A háborúk áldozatai az ártatlan civilek, és a világon mindenki valós időben szemtanúja ennek a helyzetnek. Ha nem állítjuk meg az indokolatlan háborút, az több ezer és tízezer civil áldozatot fog követelni. Tudja-e bárki is kompenzálni az ilyen pusztító atrocitásokat?”

A HWPL hozzátette, hogy sürgeti “a két háborús felet, hogy azonnal hagyjanak fel az agresszióval, védjék meg a polgárokat, és aktívan vegyenek részt a helyreállítás és a béke biztosítására irányuló erőfeszítésekben”, és felszólítja “az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget, hogy gyorsan tegye meg a szükséges intézkedéseket, például közvetítsen a két fél között, hogy párbeszédre bírja őket, és nyújtson humanitárius támogatást”.

2016. március 14-én a HWPL 15 ország nemzetközi jogi szakértőivel közösen kidolgozta és bejelentette a “Nyilatkozat a békéről és a háború beszüntetéséről” (DPCW) című, a békét szolgáló nemzetközi törvényt. Ez a nyilatkozat nemzetközi együttműködést, állampolgári részvételt és kulturális megközelítéseket javasol a konfliktusmegelőzés, a közvetítés és a béke érdekében. A HWPL bejelentette, hogy a DPCW-t az ENSZ elé kívánja terjeszteni. A HWPL több mint 170 országban végzett békeprogramjai révén cselekvési terveket határoz meg a világbéke megteremtésére a nemzetközi közösséghez való intézményes közeledés és a lakosság béketudatosságának növelése révén.

A teljes nyilatkozat megtalálható a HWPL hivatalos honlapján (www.hwpl.kr). (x)