A totalitárius és önkényuralmi rendszerek áldozataira emlékezik közös nyilatkozatában Frans Timmermans és Vĕra Jourová

Világ

A Molotov–Ribbentrop-paktum 1939. augusztus 23-i aláírása a totalitárius rendszerekben élő emberek tízmillióinak kitelepítését, kínzását és meggyilkolását vonta maga után. Ezért Európa-szerte augusztus 23-án tartjuk a totalitárius és önkényuralmi rendszerek áldozatainak emléknapját.

A holnapi emléknap alkalmából Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és Vĕra Jourová jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és nemek közötti esélyegyenlőségért felelős EU-biztos a következő nyilatkozatot adta ki:

Ezen a napon minden évben tisztelettel adózunk a totalitárius rendszerek áldozatai előtt, és szomorúsággal emlékezünk vissza a náci Németország és a Szovjetunió által 1939. augusztus 23-án aláírt Molotov–Ribbentrop-paktum rettenetes következményeire. Ez a paktum még mélyebbre taszította Európát történelmének egyik legsötétebb korszaka idején. Több millió embert gyilkoltak meg Európában, és nemzedékek egész sora szenvedte meg a következményeket.

Kötelességünk, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni az üldözöttek millióinak nevét, és őrizzük emléküket. Különösképpen azért, mert ma, 79 év elteltével is szembesülünk olyan szélsőséges, nacionalista és megosztó szólamokkal, amelyek ismét megkérdőjelezik közös értékeinket – az emberi méltóságot, az alapvető jogokat, a jogállamiságot és a demokráciát.

Ha a múlt atrocitásainak emlékét megőrizzük, és továbbadjuk a fiataloknak, azzal elősegítjük, hogy mindez ne ismétlődhessen meg, és emlékeztetjük magunkat arra, hogy milyen fontos megvédeni Európa összes lakosának emberi jogait.
Újra és újra fel kell idéznünk Európa történelmének eseményeit, hogy a jövőben ne kövessük el ismét ugyanazokat a hibákat.”