Orbán Gáspár Csádban

Orbán Gáspár menni Afrika

Vélemény

Nagy izgalmat váltott ki az elmúlt napokban, hogy a miniszterelnök fia Csádba jár-t tárgyalni. Az ellenzéki politikusok közül Vadai Ágnes az aki szóvá is tette, hogy a honvédelmi miniszter miért fedte fel Orbán Gáspár rangját, feladatát stb.

Az ok egyszerű. Franciaországot szoros kapcsolatok fűzik  a volt gyarmatihoz, viszont a más hatalmak által is fűtött francia-ellenesség miatt már Macron elnök nem mer nagyot álmodni ebben a térségben. Épp elég baja van otthon. Így most jól jött a francia nukleáris fűtőanyagra pályázó Orbán Viktor, aki az elmúlt időszakban rendszeresen tárgyalt vele erről.

Ez egy barter üzlet. Magyarország katonákat küld, hogy védje a francia gazdasági érdekeket, cserébe pedig Paksra francia nukleáris fűtőanyag jön (amihez jó eséllyel Afrikában, pl. Niger bányászták az alapanyagot).

Az pedig a kulturális közeg miatt is fontos, hogy vezető magyar politikus közeli hozzátartozója vegyen részt a tárgyalásokon. Így komolyabban veszik a tárgyalódelegációt, mégha a Gazsi fiú ott csak mellékszereplő.

N.Nagy Sándor