A győztes dán válogatott tagjai ünnepelnek a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság eredményhirdetésén a stockholmi Tele2 Arénában 2023. január 29-én. Dánia a döntőben 34-29-re nyert Franciaország ellen, és ezzel sorozatban harmadszor lett világbajnok. MTI/Kovács Tamás

Kézilabda-vb – Dánia sorozatban harmadszor világbajnok

Európa Sport Világ

Dánia nyerte az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokságot, miután 34-29-re legyőzte az olimpiai címvédő Franciaországot vasárnap a stockholmi döntőben.

Elsöprő kezdést produkáltak az ezúttal is rendkívül gyorsan és pontosan játszó dánok, akik a hetedik percben már 6-2-re vezettek. A franciák az időkérésüket követően felvették a meccs ritmusát, és az első félidő második felében hatékonyabb védekezéssel egy találatra csökkentették hátrányukat.

A második felvonás elején megint elléptek hárommal a skandinávok, és ezt már nem tudta ledolgozni az olimpiai bajnok, amely két gólnál közelebb nem került a dánokhoz, és végül úgy veszítette el a finálét, hogy egyszer sem vezetett. Dánia sorozatban harmadszor nyerte meg a vb-t, ez korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült.

A mezőny legeredményesebb játékosa a Veszprém dán csapatkapitánya, Rasmus Lauge Schmidt volt tíz találattal, Simon Pytlick kilenc, Mathias Gidsel hat gólt lőtt.

A túloldalon Nedim Remili hat, Dika Mem öt, a veszprémi Kentin Mahé egy góllal zárt. Niklas Landin nyolc, Kevin Möller három védéssel járult hozzá a sikerhez, a francia kapusok közül Remi Desbonnet háromszor, Vincent Gerard négyszer védett.

A dánoknak ez volt sorozatban a 28. veretlen vb-meccsük. Amióta 2017. január 17-én a magyar válogatott legyőzte őket az albertville-i nyolcaddöntőben, 26 siker és két döntetlen a mérlegük.

Dánia-Franciaország 34-29 (16-15)
Stockholm, 20 ezer néző, v.: Nacsevszki, Nikolov  (északmacedónok), lövések/gólok: 46/34, illetve 42/34, gólok hétméteresből: 1/1, illetve 7/5, kiállítások: 8, illetve 6 perc.

Korábban:
a 3. helyért:
Spanyolország-Svédország 39-36 (18-22)
az 5. helyért:
Németország-Norvégia 28-24 (16-13)
a 7. helyért:
Egyiptom-Magyarország 36-35 (17-11, 28-28, 29-29, 31-31, 33-33) – kétszeri hosszabbítás után

A torna álomcsapata:
kapus: Andreas Wolff (német)
jobbszélső: Niclas Ekberg (svéd)
jobbátlövő: Alex Dujshebaev (spanyol)
irányító: Nedim Remili (francia)
balátlövő: Simon Pytlick (dán)
balszélső: Ángel Fernández Pérez (spanyol)
beálló: Ludovic Fabregas (francia)
a legjobb fiatal játékos: Juri Knorr (német)
a legértékesebb játékos (MVP): Mathias Gidsel (dán)

Nyitókép: MTI – Kovács Tamás