Közel 300 magyar olimpikon és focista kapott Pfizer és Moderna vakcinát

Sport

Hogy zavartalanul végezhessék a felkészülést a tokiói nyári és a pekingi téli olimpiára.Eddig összesen 271 sportolót és 190, a felkészülésüket segítő szakembert, edző kapta meg legalább az első dózisát a koronavírus elleni védőoltásnak – közölte a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a Telexszel. A MOB szerint március végére ez a szám elérheti a 600-at is.

Eddig huszonhét különböző sportágból oltottak be sportolókat, többek között kézilabdázókat, atlétákat, vízilabdázókat, vitorlázókat, úszókat. A dél-afrikai edzőtáborba utazó kajakos válogatott keret tagjai az elsők között kapták meg az oltást. A sportolók mihamarabbi beoltását a MOB levélben kérte Orbán Viktortól, a kérés pozitív fogadtatásra talált.

Az olimpikonok oltására azért lehet szükség, mert a fertőzés nagyban befolyásolhatja felkészülésüket, hatással lehet teljesítményükre, és kieshetnek az edzésmunkából.

A lap szerint mindannyian a Moderna vagy a Pfizer-BioNTech vakcináját kapják, de nem kötelező beoltatni magukat, jelenleg nincs tudomás arról, hogy a jövőben esetleg az orosz Szputnyik V vagy a kínai Sinopharm vakcinájával is oltanák az olimpikonokat.. Volt olyan, aki nem kérte az oltást, de azért mert már volt fertőzött.

Soron kívül kapják meg az oltást a magyar labdarúgó-válogatott tagjai

A magyar labdarúgó-válogatott tagjai is soron kívül kapták meg az oltást, mivel márciusban három világbajnoki selejtezőt is játszik a magyar csapat, és nyáron Eb is lesz.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) válasza szerint eddig a válogatott mellett dolgozó szakmai stáb tagjai, illetve a 26 fős keretből az itthon játszó játékosok kapták meg legalább az oltás első dózisát.

(Telex)