Pénzt csalt ki a szegedi idősektől a budapesti férfi

Rendőrség

A hódmezővásárhelyi nyomozók a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Támogató Alosztályával együttműködve Budapesten elfogtak egy férfit, aki pénzt csalt ki idős emberektől.

A megalapozott gyanú szerint a 22 éves K. Krisztián 2021. decemberében telefonon hívott fel egy idős sértettet Hódmezővásárhelyen, azzal a történettel, hogy az unokája van a vonalban, aki nagy bajba keveredett, pénzre lenne szüksége. A jóhiszemű áldozat elhitte, hogy a rokona telefonál, ezért több mint 4 millió forintot átadott egy számára ismeretlen férfinek, aki az unoka barátjának adta ki magát. A csaló január elején, Budapesten próbálkozott hasonló mesével kicsalni többmillió forintot, azonban ez esetben a kiszemelt áldozat résen volt, meggyőződött a hívás valóságtartamáról, majd mikor megbizonyosodott róla, hogy minden rokona jól van, bontotta a vonalat és feljelentést tett a rendőrségen. Az elvégzett eljárási cselekmények eredményeként a nyomozóknak sikerült azonosítania a csalót, akit a fővárosban elfogtak, majd előállították a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságra, ahol őrizetbe vették.

Ellene csalás bűntettének elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A nyomozók az ügyészségen kezdeményezték letartóztatásának indítványozását.

A rendőrség 8 tanácsa, hogy ne váljanak csalók áldozatává:

  1. Ha ilyen telefonhívást kap, járjon utána, hogy valóban baj van-e: Tegye le a telefont, majd hívja fel azt a hozzátartozóját, akire hivatkoztak!
  2. Soha ne felejtse el: hivatalos személy soha nem kér pénzt: se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
  3. Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, ha bizonytalan, hogy tényleg hozzátartozója hívja-e!
  4. „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
  5. Legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában közbenjárnak!
  6. Bankkártyaadatait semmilyen körülmények között ne adja meg idegeneknek!
  7. Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljen magánügyeiről, mert az idegenek visszaélhetnek az információkkal!
  8. Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!

Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!

Kép: illusztráció.