Illegális migráns csoportok Csongrád-Csanád megyében

Rendőrség

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt csoportban összesen 96 határsértő Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták őket.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a röszkei és a ásotthalmi polgárőrökkel, továbbá a mezőőrökkel együttműködve 2021. szeptember 13-án 21 óra 55 perckor, 23 óra 25 perckor és 23 óra 30 perckor Öttömös és Röszke külterületein három csoportban összesen 55 határsértőt tartóztattak fel. Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán és török állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei az ásotthalmi mezőőrökkel együttműködve 2021. szeptember 14-én 0 óra 55 perckor Ásotthalom külterületein egy csoportban 13 határsértőt tartóztattak fel. Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Szegedi Rendőrkapitányság Mórahalom Rendőrőrs járőrei 2021. szeptember 14-én 0 óra 20 perckor Zákányszék belterületén igazoltatás alá akartak vonni egy bosnyák honosságú Iveco típusú tehergépkocsi vezetőjét. A sofőr a rendőri megkülönböztető jelzést figyelmen kívül hagyva, nagy sebességgel tovább haladt Bordány irányába ahol egy földesúton elakadt a gépkocsiból kiugrott és a helyszínről elmenekült. Az egyenruhások a haszongépjármű rakterében 28 határsértőt találtak. A migránsok szíriai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Az elkövető felkutatása folyamatban van.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett gyanúja miatt indított eljárás.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Szerb embercsempészt fogtak Szegeden.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal Bevetési Igazgatóságának járőrei elfogtak egy szerb állampolgárt aki, 17 határsértőt próbált jogellenesen Magyarország területére szállítani.

A 25 éves sofőrt 2021. szeptember 14-én 2 óra 40 perckor Szeged belterületén állították meg, egy osztrák honosságú Citroen Jumper típusú mikrobusszal. A sofőr mellett a járműben, 17 határsértőt találtak. A migránsok magukat szíriai állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

Az egyenruhások a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – őrizetbe vétele mellett – indult eljárás.

Újabb illegális migráns csoport Csongrád-Csanád megyében.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Szegedi Rendőrkapitányság járőrei 2021. szeptember 14-én 10 óra 45 perckor Ruzsa belterületén egy csoportban 36 határsértőt tartóztattak fel. Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán, bangladesi és szíriai állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.