Hivatali kötelességszegésre vette rá

Rendőrség

Monori Járási Ügyészség vádat emelt három férfi ellen, akik magatartása folytán egy papíron már busás áron eladott cég tovább működhetett volna, az új tulajdonos háta mögött. Ehhez azonban egyiküknek hivatali kötelességét is meg kellett szegnie.

Az egyik elkövető tulajdonosa volt egy repülőtéri földi kiszolgálással foglalkozó cégnek.

Ezt a vállalkozást az egyik konkurensének eladta 2019 év végén több száz millió forintért. A szerződésben a vevő kikötötte, hogy tizenöt évig az eladó nem kezdhet ugyanilyen vállalkozásba, különben a vételárhoz hasonló nagyságú kötbért kell fizetnie.

Az eladó ugyanakkor nem kívánt felhagyni a korábbi üzleti tevékenységével, így cselhez folyamodott. Egy volt alkalmazottja bevonásával új céget alapított.

Ezután az adásvételi szerződésnek megfelelően a területet felügyelő minisztérium szakhatóságánál először azt jelentette le, hogy az eladott cég beszüntette a tevékenységét. Azonban még ugyanazon a napon azt is bejelentette a hatóságnál, hogy a beszüntetett tevékenységű céget átszervezik és annak utódja az időközben megalapított új cég. Kérte, hogy az egyébként még érvényes hatósági engedélyt írják át az új cég nevére.

A megalapított új cég valójában nem rendelkezett azokkal a tárgyi és személyi feltételekkel, amelyek az engedély megadásához szükségesek voltak. Az engedélyezési eljárás során azonban a korábbi céget eladó elkövető, személyes kapcsolatát kihasználva elérte az eljáró hivatalos személynél, hogy az új céget alapító személlyel közösen valótlan ellenőrzési jegyzőkönyvet vegyen fel a létrehozott új vállalkozás működési feltételeiről. Továbbá ezen hivatalos személy a közreműködésével nagyban lerövidítette az ügyintézési határidőt is.

A valótlan jegyzőkönyvet csatolva a szakhatóság az új cégnek a működésére az engedélyt megadta.

A Monori Járási Ügyészség az ügyben az engedélyezési eljárásban eljárt hivatalos személy ellen hivatali visszaélés bűntette és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat. A volt cégtulajt felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntettével, míg az új cég alapításában közreműködő személyt hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének bűnsegédletével vádolta meg.