Drogok, kábítószer

Súlyosabb büntetést kér a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a brit kábítószer-csempészre

Rendőrség

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását és a kiszabott szabadságvesztés valamint a kiutasítás tartamának a lényeges súlyosítását indítványozza azzal a brit állampolgárságú férfival szemben, akit a Szegedi Törvényszék különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt nem jogerősen 7 év szabadságvesztésre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélt.

Az ítéleti tényállás szerint a férfi a tulajdonát képező személygépkocsival 2020. január     21-én a röszkei határátkelőhelyen belépésre jelentkezett Magyarország területére, ahol a vámellenőrzés során a kábítószer-csempészés céljából átalakított gépjárművének a padló alatti rejtekhelyéről mintegy 22 kg heroin került elő, melyet a férfi Belgrádból Németországba kívánt szállítani. A kábítószer mennyisége több mint 35-szöröse volt a különösen jelentős mennyiség alsó határának.

A férfi az elsőfokú tárgyaláson beismerő nyilatkozatot tett, melyet az elsőfokú bíróság elfogadott.

Az ítélet ellen a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség a kiszabott szabadságvesztés és a kiutasítás tartamának a lényeges súlyosítása, míg a férfi és védője a büntetés enyhítése végett jelentettek be fellebbezést.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészség fellebbezését fenntartotta, ugyanakkor a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak és a kiszabott büntetések lényeges súlyosítására tett indítványt.

Az eljárás másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Kép: illusztráció.