Letartóztatásban az ukrán embercsempész

Rendőrség

A Makói Járási Ügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak az ukrán férfinak a letartóztatását, akit a múlt héten kilenc külföldi csempészésén értek tetten.

A megalapozott gyanú szerint, a szerbiai Zomborban lévő táborból ismeretlen elkövető előbb a szerb-román államhatáron, majd Romániából Ferencszállásnál vezetett át szabálytalanul Magyarországra kilenc személyt. Előzetes megállapodás alapján a gyanúsított 2021. július 2-án, délután ide hajtott egy kishaszongépjárművel, amelybe beszállította az illegális határátlépőket. Velük az országon keresztül Nyugat-Európa irányába indult, azonban a járművet a rendőrség munkatársai Makó külterületén megállították. A rendőri intézkedés során a raktérből 8 fő, magát szír, és 1 fő, magát palesztin állampolgárnak valló személy került elő, akik Magyarországon tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés-elrejtőzés valamint a büntetőeljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt az embercsempész letartóztatásának elrendelésére.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a tegnapi napon, az ügyészi indítvánnyal egyezően, egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. Végzését az ügyészség tudomásul vette, míg az ellen a védelem fellebbezett, így az nem vált véglegessé.