Balatonfüred, 2022. július 24. A 197. Anna-bál szépe, a 17 éves budapesti Kemecsei Anna Viktória (k), első udvarhölgye, a 19 éves miskolci Zelana Zóra (j) és második udvarhölgye, a 17 éves nagyigmándi Janovszki Csenge a bál eredményhirdetése után a balatonfüredi Anna Grand Hotel dísztermében 2022. július 23-án. MTI/Vasvári Tamás

Elsőbálozó lányok lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei

Kultúra Party Zone

Kemecsei Anna Viktóriát választották a 197. Anna-bál szépének szombat éjjel. Az első udvarhölgy Zelena Zóra, a második udvarhölgy pedig Janovszki Csenge lett.

A bál szépe, a 17 éves budapesti Kemecsei Anna Viktória a kőbányai Szent László Gimnázium tanulója. Elmondta, korábban nagynénjét is megválasztották az Anna-bál szépének. A bál első udvarhölgye a miskolci Zelana Zóra, aki 19 éves, és születésnapi ajándékként kapta a báli belépőt. Janovszki Csenge, a 17 esztendős második udvarhölgy a Komáromhoz közeli Nagyigmándról érkezett.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett.

Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért és szellemi életéért. Idén ezt a díjat Eperjes Károly színművész vette át.

Nyitóképen az Anna-bál szépe, Kemecsei Anna Viktória (k), első udvarhölgye, Zelana Zóra (j) és második udvarhölgye, Janovszki Csenge . Fotó: MTI/Vasvári Tamás