Novák Katalin lemondását és Varga Judit közéletből való távozását követelték demonstráción Budapesten

Novák Katalin lemondását követelték a Sándor-palotánál

Ország

Tüntetést tartottak a Momentum Mozgalom szervezésében a budai Várban, a Sándor-palotánál pénteken. A demonstrálók Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követelték, az ellen tiltakozva, hogy az államfő kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon kényszerítés miatt elítélt korábbi igazgatóhelyettesének. Követelték továbbá, hogy távozzon a közéletből Varga Judit, aki korábbi igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmet.

Az eseményen a Momentum elnöke azt hangoztatta: Novák Katalin azt a minden vita felett álló közmegegyezést rúgta fel, hogy gyermekek kárára elkövetett bűncselekményre nincs mentség, vagyis az államfő a kegyelmi döntéssel tettestárssá vált. Novák Katalinnak ezek után le kell mondania – jelentette ki Donáth Anna.

Úgy vélekedett: egy normális országban a köztársasági elnök a nemzet lelkiismerete. Ugyanis – folytatta – a jog nem mindig egyenlő az igazságossággal, ilyenkor jön az elnöki kegyelem. Novák Katalin viszont a bicskei gyermekek igazságát vette el – mondta.

Majd az államfőnek címezte a szavait: “arra kérlek, állj ki, és mondj valamit (…) azért, mert ez lenne az emberi. (…) Hogy tudsz a gyermekeid szemébe nézni, nem szégyelled magad?” – fogalmazott az ellenzéki politikus. Arról is szólt, hogy Varga Judit korábbi igazságügyi miniszternek, a kegyelem ellenjegyzőjének is távoznia kell a közéletből, mert ilyen ember nem képviselheti a magyar embereket az Európai Parlamentben.

Novák Katalin lemondását és Varga Judit közéletből való távozását követelték demonstráción Budapesten
Novák Katalin köztársasági elnök lemondását és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter közéletből való távozását követelő, az Országos Közös Akarat elnevezésű csoport által szervezett tüntetés résztvevői vonulnak a Lánchídon a budai Várba, a Sándor-palota elé 2024. február 9-én. Középen Simkó Edit pedagógus, aktivista, mellette jobbra Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő és a bal szélen Kiss Gergő, az Egységes Diákfront elnökségi tagja. MTI/Koszticsák Szilárd

Végül Donáth Anna arra szólított fel mindenkit, hogy mindaddig, amíg Novák Katalin le nem mond, minden este demonstráljanak a Sándor-palotánál, országszerte és a külföldi magyar nagykövetségek előtt is.

A tüntetésen Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője azt mondta, Novák Katalin az áldozatokat köpte szembe kegyelmi döntésével.

“Az igazságos világba vetett hitünket kérdőjelezte meg, azt az alapigazságot, hogy gyerekeket soha nem bántunk”

– tette hozzá.

Közölte: azért tiltakoznak, mert K. Endre, aki hosszú éveken át nézte tétlenül, hogy gyermekeket szexuálisan abuzálnak, kegyelemben részesült. Ez azt is jelenti, hogy mostantól pedagógusként szabadon űzheti a foglalkozását – jegyezte meg Orosz Anna. Úgy fogalmazott, az áldozatok többsége nehéz körülmények között él, mégis bátran kezdtek beszélni arról, ami velük történt, és “amikor kezdtek volna kievickélni, akkor lökte vissza őket a gödör legmélyére” Novák Katalin.

“Most az áldozatokért vagyunk itt, vállaljunk velük szolidaritást!”

– szólított fel a momentumos képviselő.

Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője arról beszélt, egy felmérés szerint a magyarok 74 százaléka gondolja úgy, hogy Novák Katalinnak távoznia kell az államfői posztról. Megbocsáthatatlannak nevezte, ami a bicskei gyermekotthonban történt, és szerinte a fideszes politikusoknak ezt ki is kellett volna mondaniuk. Úgy fogalmazott, sajnálja és szégyelli magát a történtek miatt, majd azt hangsúlyozta: biztonságot, jövőt és igazságot akarnak a gyermekeknek.

Jámbor András bejelentette: javaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek a gyermekvédelem megerősítése érdekében.
Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa alapítója szerint a magyar állam elárulta a bicskei gyermekotthon lakóit, és egy gyermek halála is szárad az intézmény vezetőinek a lelkén.

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke szintén úgy fogalmazott: a kegyelmi döntés “szembe köpi az áldozatokat”, sőt minden jóérzésű embert. Szerinte nemcsak Novák Katalinnak és Varga Juditnak kell vállalnia a felelősséget az ügyben, hanem mindenkinek, aki nem próbálta megakadályozni a döntést.

Pető Attila, aki papi szexuális molesztálás áldozata, azt mondta: Novák Katalin és Varga Judit elfelejtett bocsánatot kérni az áldozatoktól. Arra kérte őket, hogy ezt tegyék meg.