Így gondoskodjunk a napvédelemről kertünkben

Ország

Ne feledkezzünk meg az árnyékolásról!

A kertben töltött pillanatok arra szolgálnak, hogy kikapcsolódhassunk, jól érezzük magunkat. Hogy ezt kertészkedéssel, a hasunk süttetésével vagy grillpartival valósítjuk meg, az ízlés kérdése. Minél melegebb az idő, annál szívesebben tartózkodunk a szabadban, viszont a kellő intézkedésekről sokan megfeledkeznek ilyen helyzetekben. Míg a strandon természetes a fényvédők használata, otthon jóval kevesebb módszert alkalmazunk az árnyékolásra, a bőrünk megóvására.

Miért fontos az odafigyelés?

Alapvetően semmit sem jó túlzásba vinni, de ez különösen igaz a napozásra. A bőrünk védelmét nem szabad elhanyagolni, fontos a napvédő használata, illetve az is, hogy csak olyankor tartózkodjunk a napon, amikor nem veszélyes az UV-sugárzás. Itt persze még nem ér véget a bőrünk védelmét biztosító opciók bemutatása. A gardenway.hu kínálatában számos olyan kerti kiegészítőre bukkanunk, ami hasznos lehet, hogy megfelelő árnyékot biztosítva élvezhessük a kertünk kínálta örömöket.

A kerti árnyékolás egyik legfontosabb kérdése, hogy a terasz felett milyen technikát válasszunk. A terasztetők és teraszpergolák tökéletes árnyékolók, előbbi merevebb szerkezet, míg az utóbbi a rácsos kialakításának köszönhetően némileg nyitottabb, szellősebb. Ezekről tudni kell, hogy kivitelezésük költségesebb, nem mozgathatóak, és ahogy említettük, merevebb, stabilabb elemek. Amennyiben a teraszunkhoz egy állandó árnyékolómegoldást keresünk, ez az ideális választás, különösen olyan esetekben, ha vendéglátóhelyről, esetleg nagyobb családi terasz fedéséről van szó.

Abban az esetben viszont, ha egy kisebb és könnyebben mozgatható árnyékolót szeretnénk bevetni, a napernyő lehet számunkra az ideális. A gyorsan és egyszerűen mozgatható elem a napállás szerint variálható, de éppen e tulajdonsága okán, könnyen áldozatául esik a nagyobb szélnek. Köztes megoldásként a napellenzők bevethetőek, amik a falhoz vannak rögzítve, így némileg stabilabbak, de feltekerhetőek, tehát rugalmasan alkalmazhatóak, de esetükben a nagyobb méret kivitelezése szintén komplikált, ahogy a nagyobb szél könnyen megtépázhatja őket. (x)