Szijjártó Péter kínai akkumulátorgyár

Szijjártó: “Nem lesz akkumulátorgyár, de még ha az is lenne, se lenne semmi probléma”

Ország

A Komárom Televízióban igyekezett nyugtatni a kedélyeket Szijjártó Péter, miután kiderült, hogy a településen katódgyár létesül – vette észre a hvg.hu.

A riporter nem izzasztotta meg nagyon a minisztert, mert a helyiek tiltakozását és a képviselők lemondását nem említve, inkább arra kérte a minisztert, hogy a tervezett beruházás indulásáról beszéljen. A stúdiófelvételből ezt a részt maga Szijjártó osztotta meg a Facebookon, az alákérdezős interjú vonatkozó kérdése pedig így hangzott:

Miniszter úr egy héttel ezelőtt jelent ette be, hogy egy kínai vállalat érkezik Komárom szomszédos településére, Ácsra. Mikor kezdi meg várhatóan ez a vállalat a működését? Milyen értékű beruházás jön létre, és hány munkahelyet teremt?

Bár nem kérdezett rá a riporter, úgy látszik Szijjártó Péter nem az a típus, aki a szőnyeg alá söpri a problémákat, mert válaszában először is helyretettei, hogy az ácsi nem akkumulátorgyár lesz, hanem ott az akkumulátorok egy részegységét, a katódot gyártják. Viszont azoknak is üzent, akik szerint ez, és az akkumulátorgyártás is súlyos környezeti kockázatokat rejthet. Azzal igyekezett nyugtatni:

Nem lesz akkumulátorgyár, de még ha az is lenne, se lenne semmi probléma, már hogy egészségügyi és környezetvédelmi szempontból.

Hogy miért nem kell tartani ilyen kockázatoktól, és ezt miért higgyék el neki, aki nem szakember, a helyiek, arra a miniszter már nem tért ki. Viszont elárulta, hogy nagy verseny folyt ezért az 520 milliárd forintos beruházásért, ahol 900-an fognak dolgozni, és Szijjártó reméli, hogy közülük sokan helyiek lesznek.