Hajléktalanok hajléktalanszállón

A Belügyminisztérium jótanácsa a hajléktalanszállóknak: “Húzzák összébb magukat!”

Ország

A héten írta alá azt a törvényt Novák Katalin köztársasági elnök, amely arról szól, hogy az állam részben kivonul a szociális ellátásból. Ezzel együtt egy, “a szociális ellátórendszer veszélyhelyzeti működéséről” szóló rendeletet is hozott a kormány.

Utóbbi szerint a háborús veszélyhelyzetben „a szociális alapszolgáltatás, a szakosított ellátás, a család- és gyermekjóléti szolgáltatás, a gyermekek átmeneti otthona, a családok átmeneti otthona, valamint a gyermekek esélynövelő szolgáltatásainak fenntartója” eltérhet a jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételektől.

A rendelettel kapcsolatban tett fel kérdést a parlament Törvényalkotási Bizottságában Jámbor András ellenzéki képviselő – tudta meg a 444.hu. Jámbor arra volt kíváncsi, hogy

“miért gondolja a Belügyminisztérium, hogy mondjuk egy hajléktalanellátó intézményben öt szakember helyett elég csak egy egy éjszakára”.

Felkai László közigazgatási államtitkár válaszában úgy fogalmazott, ez vészhelyzetre vonatkozó rendelet, tehát a kormány sem szeretné állandósítani. Arról is beszélt, hogy a rendelet az ellátó intézmények létszámkorlátját is feloldja, hisz “nem tudnak hirtelen új épületeket felhúzni”.

Majd jött a kioktatás:

Mindenkinek kell valami terhet vállalni. A magánháztartásoknak is. A hajléktalanellátók miért ne vállalhatnák azt a terhet, hogy összébb húzódnak és kevesebb négyzetméter jut. Egyszerűen erről van szó

– mondta a Belügyminisztérium államtitkára.