Kósa Lajos

Kósa Lajost megalázták a honvédelmi és rendészeti bizottság ülése után

Ország

Rendszeres tájékoztatást kért az Ukrajnában kialakult helyzetről az Országgyűlésnek, annak honvédelmi és rendészeti bizottságának, valamint a magyar lakosságnak Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője pénteken Budapesten, a bizottság zárt ülése után tartott sajtótájékoztatón.

A honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka és Papp Károly, a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára. Az ülés anyagát 2051-ig titkosították. A képviselő kiemelte: a kormány képviselői megerősítették, amit Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is mondott, hogy NATO-katonák nem mennek Ukrajnába, a szövetség keleti szárnyának megerősítését célozzák meg.

A bizottság alelnöke kitért arra, hogy részt vett az ülésen Kocsis Máté, a Fidesz-frakcióvezetője is, aki nem tagja a testületnek.

Ez azt jelzi, hogy Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke “gyámság alá került”

– közölte.

Vadai Ágnes megjegyezte, hogy korábban a fideszes politikusok még orosz katonai fellépésnek nevezték a történteket, most már egyre többen “elismerik”, hogy orosz agresszióról van szó.

Hozzátette: erről országgyűlési határozatot szeretnének elfogadtatni, ezért kezdeményezni fogják a parlament rendkívüli ülésének összehívását. Emellett felvetették, hogy mivel napról napra változik a helyzet, a bizottság tagjai kapjanak napi operatív jelentést, ahogy a Covid-helyzetben. Ezt a kormány megfontolja – közölte a DK-s politikus.

Kezdeményezni fogják a honvédelmi és rendészeti bizottság – akár a nemzetbiztonsági bizottsággal együttes – ülésének rendszeres összehívását. Erre a parlamenti ülésszak végéig lehetőség van: a választásokig a jelenlegi összetételében, a választások után pedig annak megfelelően – mondta.

Fontosnak nevezte, hogy a magyar lakosság – nemcsak a keleti térségben, hanem az egész országban élők is – tájékoztatást kapjon arról, mi a helyzet az ország ukrán határánál, valamint Ukrajnában, és annak mi a konkrét következménye Magyarországra nézve.
Az Országgyűlésnek meg kell mutatnia az állampolgároknak, hogy milyen lépéseket tesz a biztonságuk érdekében – jelentette ki. A tájékoztatás kapcsán Vadai Ágnes kérdést is feltett a meghívottaknak arról, hogy a Covid-19-es információs vonalon miért küldött ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ “kormánypropaganda emailt”, amelyben “totális valótlanságot” állít az ellenzéki pártokról.A DK-s képviselő azt mondta: tovább mennek az ügyben.

A Nemzeti Választási Bizottságnak is foglalkoznia kell azzal, hogy egy valódi egészségügyi kormányzati tájékoztatásra vonatkozó emailben miért küldenek az állampolgároknak “kormányzati választási, hazug propagandát” – jelentette ki Vadai Ágnes.

Az ülésről Kósa Lajos Facebook-oldalán számolt be:

 

(MTI)