Márki-Zay nem túl bizakodó: mindössze ennyi esélyt érez a választási győzelemre

Ország

A Financial Times vezető külpolitikai elemzőjének adott interjút Londonban Márki-Zay Péter, az ellenzéki összfogás miniszterelnök-jelöltje.

Amikor azt kérdezték tőle, hogy mit gondol, mekkora esélye van nyerni Orbán Viktor ellen,

Márki-Zay azt felelte: 40 százalék.

Az interjúban az ellenzéki jelölt arról is beszélt, hogy Orbán a hatalom megtartására kiépített rendszere “egy tökéletes építmény,” amit úgy húzott fel, hogy bevehetetlen legyen. Az viszont a magyarok “csodálatos szívósságát” dicséri, hogy még 12 év agymosás után is van esély legyőzni Orbánt.

A nyilatkozat után a hvg.hu megkérdezte Márki-Zay Pétert, hogy ezzel elengedte-e a választást.

Nincs erről szó, ez a legjobb esélyem eddig

– válaszolta. Hozzátette, három választást nyert eddig (kétszer a hódmezővásárhelyi polgármesterválasztást, egyszer pedig az ellenzéki előválasztást), és akkor nem volt ennyire jó esélye a győzelemre.

Közzétette vagyonnyilatkozatát

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a hétfői vagyonnyilatkozatok kapcsán ezt írta a Facebook-oldalán:

“Ideje, hogy Magyarországot tisztességes, becsületes és őszinte emberek vezessék. A Fidesz rendszerében elfogadott, hogy az ország miniszterelnöke kispénzűnek hazudja magát, miközben letagadja és mások nevére iratja hatvanpusztai főhercegi kastélyát, magánrepülővel jár focimeccsekre, a veje néhány év alatt milliárdos banktulajdonos lesz, a gázszerelője pedig négy év alatt a semmiből nagyobb vagyont halmoz fel, mint a brit királyi család évszázadok alatt. Ideje, hogy olyan emberek vezessék az országot, akiket érdekel az emberek problémája, akik a bőrükön érzik a kormány intézkedéseinek súlyát, akiknek Dáciaja van és nem dácsája.

Ennek szellemében Márki-Zay közzétette saját és családtagjai vagyonnyilatkozatát is. Itt lehet megnézni Márki-Zay kampányszámláját:

Ebből kiderült, hogy a

– kampányra érkezett pénz: 58 764 480

– kampányra befizetett pénz 49 797 000 FT.