Elhunyt két beteg, 501 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Ország
Koronavírus

Két beteg meghalt és újabb 501 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 865 865 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 591 911-en a második, 646 000-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 819 021-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 143-ra, a gyógyultaké 781 138-ra emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 7740. Kórházban 406 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 4825-en vannak, a mintavételek száma 6 829 896.

Kiemelték, hogy az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérik őket, hogy regisztráljanak és oltassák be magukat mielőbb.

A beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra – és már be is oltották -, aki még nem, az továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van időpontot foglalni az oltásra – tájékoztattak.

Kiemelték, hogy ezen a héten visszatérnek az oltóorvosok az iskolába, hogy beadják a második vakcinákat a tanév elején beoltott diákoknak. Emellett ez a még beoltatlan 12 év feletti diákok számára is újabb lehetőség az oltás felvételére.

Közölték azt is, hogy az átoltottság további növelése és a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának megelőzése érdekében az internetes időpontfoglalóban a határidőn túli, valamilyen oknál fogva elmaradt második oltásokra is lehet már időpontot foglalni.

“Tehát így az is könnyen be tudja pótolni a második oltását, akinek már korábban fel kellett volna vennie azt, de elmulasztotta” – írták, hozzátéve: nekik az időpontfoglaló ugyanazt a vakcinát fogja felajánlani, amelyet először kaptak.

Mint írták, a parlament kedden tárgyalt a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet 2022. január 1-jéig történő meghosszabbításáról, amire van szükség, mert a járvány továbbra is jelen van, a delta vírusmutáns hazánkban is terjed, a sikeres védekezés érdekében a gyors cselekvőképességet továbbra is fenn kell tartani.
A kormány megkezdte a nemzeti konzultációból fakadó döntések meghozatalát is. A kormány alkotmányos védelmet kíván adni a családtámogatásoknak, a munkát terhelő alacsonyabb adóknak és a nyugdíjaknak. Emellett már dolgozik a gyermekes szülők adóvisszatérítésének részletszabályain is, összesen 1,9 millió szülő számára mintegy 600 milliárd forintos támogatást jelent a bejelentés – áll a közleményben.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (147 543) és Pest megyében (113 789) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (47 300), Győr-Moson-Sopron (44 921) és Hajdú-Bihar megye (43 016). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 17 895 fertőzöttel.

MTI