Kampánnyal hívják fel a figyelmet az anyatej donáció lehetőségére

Ország

Kampánnyal hívja fel a figyelmet a szoptatás fontosságára és az anyatej donáció lehetőségére a Melletted a Helyem Egyesület és a Szoptatásért Magyar Egyesület az anyatejes táplálás világnapja alkalmából.

A két egyesület közös, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az anyatejes táplálás többi között csökkenti a koraszüléssel járó megbetegedéseket és a halálozás arányát, javítja a csecsemő általános egészségi állapotát, valamint hozzájárul az ideg- és immunrendszer fejlődéséhez.

A csecsemőknek a megfelelő növekedés, fejlődés és egészség eléréshez az első hat hónapban az édesanya saját teje az optimális választás, de ha az édesanyának nincs elég teje, a legjobb alternatíva az önkéntes anyukák által lefejt, gyűjtőállomásoknak adományozott anyatej – írták.

A megfelelő tájékoztatás, a lehetőségek ismeretének hiánya miatt kevés anyatej jut el a gyűjtőállomásokra, ezért a kampány célja, hogy az emberek értesüljenek az anyatej adományozás lehetőségéről, amelyért anyagi juttatás is jár – tudatták, hozzátéve: a rászoruló gyerekek szülei recepttel, ingyenesen juthatnak hozzá az anyatejhez.

A kampány célja emellett az is, hogy felkérjék a politikai döntéshozókat az anyatej adományozás feltételrendszerének rendezésére és olyan, egységes keretszabályok létrehozására, amelyek biztosítanák, hogy az anyatej beszerzése, tárolása, feldolgozása és forgalmazása összehangoltan és biztonságosan történjen – olvasható a közleményben.

Az anyatejes táplálás világnapját 1992. óta augusztus 1-jén tartják.