Figyelemelterelés vagy ügyes trükközés? Erre alkalmas a Fidget Spinner!

Ország

Pár évvel ezelőtt robbant be a piacra, de népszerűsége napjainkban sem csökkent. Az úgynevezett Fidget Spinner, azaz a pörgettyűs játék egy kiváló stresszoldó, feszültséglevezető és ügyességi játék gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Nem csak egyszerű pörgetések hajthatók végre az eszközzel, hanem a profibbak összetett trükkök teljesítésére is képesek. 

Az eszköz felépítésére való tekintettel csapágyas, és legtöbb esetben három szárnnyal rendelkezik. A központi csapágyon alul és felül egyaránt található egy kis műanyag felület. Amennyiben ezen a felületen fogja meg a szerkezetet két ujja között, és a másik szabad kezével megüti a játékot, akkor az pörögni kezd a saját tengelye körül. Mindez nem jöhetne létre a golyóscsapágy nélkül, amelyre a háromágú műanyag felépítmény van telepítve. 

 

Több mint egy játékszer

Egy jó Fidget Spinner nem csak szórakozásra szolgál, hanem hatékonyan segítheti az autisták és a figyelemhiányos, hiperaktivitászavarú gyerekeket a koncentrálásban. Vannak olyan oktatási intézmények, amelyek tiltják a játészer használatát az iskola területén, és nem ismerik el hatékonyságát, míg amerikai iskolákban kifejezetten jótékonynak tartják alkalmazását. Azonban lelkiismeret-furdalás nélkül beszerezheti a BestMarkt webshopjából a különböző típusait. 

A játék használata számos előnnyel jár mindamellett, hogy segít a kézügyesség fejlesztésében, hozzájárul a koncentráció növeléséhez, segítségével könnyebben elhagyhatók a káros pótcselekvések – mint a hajtépés vagy a körömrágás -, oldja a stresszt és segít levezetni a feszültséget. Továbbá kiváló unaloműző, támogatja a hosszú várakozásokat. Számos trükköt és gyakorlatot elsajátíthat a használója, amellyel összemérheti tudását másokkal. A figyelem fókuszálása és a stresszoldás mellett azonban számos trükk kivitelezésére is képes lesz a használata által.

 

A Fidget Spinner-őrület 

Amennyiben már magabiztosan képes az ujjai között pörgetni, akkor jöhetnek az összetettebb mutatványok. Ilyen egyszerűnek tűnő, azonban sok esetben nehézségekkel járó mutatvány, amikor az egyik ujjról a másikra teszi át a forgó pörgettyűt, tökéletesen egyensúlyozva azt, miközben megmarad a pörgés sebessége. Ugyanez kivitelezhető úgy, hogy a levegőbe feldobva a forgás sebességét szintén megtartva kapja el a gyakorló. 

Igazából a gyakorlatoknak és a lehetőségeknek csak a képzelet és a kreativitás szab határt. Az orr hegyén, egy bot végén pörgetve, vagy akár több Fidget Spinner segítségével is lehetőség van különböző gyakorlatok végrehajtására. Manapság már annyira közkedveltek az adott gyakorlatok, hogy YouTube videócsatornák mellett már könyvek is íródtak a technikák mibenlétéről kezdők és haladók számára egyaránt. Mindemellett pedig még Fidget Spinner-bajnokság is létezik, amelyre benevezhetnek a legjobbak.