Magyar mentős: tíz kórházból hazaküldött betegemből kilenc meghalt

Ország

Kemény történeteket mesélt egy mentőtiszt a koronavírus-járvány miatti ágyfelszabadítások sűrűjéből. Németh Athina az MSZP-s Korózs Lajosnak adott interjút a kormány által elrendelt kórházkiürítés áldozatairól.

A mentősként dolgozó nő korábban egy Facebook-csoportban ajánlotta fel, hogy egészségügyi dolgozóként segítséget nyújt az otthoni ápolásban azoknak, akik ezt kérik. Tapasztalatairól már a Pesti Hírlapnak is beszélt korábban, ám az MSZP videójában még súlyosabb állításokat tett.

Mint a videóból kiderül, Németh Athina a kórházkiürítés idején bejelentette a Facebookon, hogy tíz hazaküldött beteg ellátásában segítséget tud adni.

A tíz hazaküldött betegből tíz nap alatt kilencen meghaltak.

A beszélgetésben három esetet idéznek fel.

Egy csepeli nőt a kórházból hívtak fel, hogy hozzák haza az anyját mentővel, ha tetszik, ha nem. Az idős beteg teljesen magatehetetlen volt, haza se szabadott volna engedni, már haldoklott. Hat nap után a rosszullét fokozódott, vissza kellett vinni a kórházba, ahol másnap meghalt – idézte fel Németh Athina.

Egy másik nő apját Budakeszire vitték haza, májdaganattal. Németh Athina kiment hozzá, és többek között azt tapasztalta, hogy a ráadott szűk pelenka alatt véraláfutások keletkeztek a beteg testén. Az idős beteg kézzel írott zárójelentése szerint a saját akaratából távozott az otthonába, csakhogy a férfi már három hete nem volt magánál – mondta a mentőtiszt. Németh Atina ottmaradt vele, míg el nem hunyt.

A mentőtiszt visszaemlékezése szerint volt olyan tumoros beteg – egy 58 éves nő-, akit szombati napon úgy küldtek haza, hogy félig volt csak összevarrva a hasa. Mikor ezt észrevette, Németh Athina felhívta az onkológiai sebészt, aki azt mondta, rögtön indul. Másfél óra múlva újra rátelefonált a sebészre, hogy már nem kell jönnie, meghalt a beteg – mondta az önkéntes ápoló.

Az Országos Mentőszolgálat Facebook-bejegyzésében azt írja, a videóban nyilatkozó mentős nem az ő alkalmazottjuk. Mint később kiderült, egy magáncégnek dolgozik.

https://www.facebook.com/orszagosmentok/photos/a.752971921380529/3277678672243162/?type=3&eid=ARBpG7i2siElwdQaikAYPhYi2zLTnUFqeftsrfdHD_U2Gkapv-WS2LSfUNtZL0mBRxhv1HxSzEFxiNfh&__xts__%5B0%5D=68.ARBcDXA3xIjc_LCSt1P0pBqO8SGWXU51gffFhSpv8J50A3PlSwoy8rakRy_PGKJMfKNbTTQSusJfLm_raNCao_MxmK–kNXSa_S7FbnI9GseSzspVvcNhY-2xwjLsjTLXCrKkkiMShtntdtsrbb7Lwi0tK9NV9XzVnFRVUOngrYYE_0jgCdJM_j9fU9VCf3bm77MwseUMm-jFR6V5hM557Wb8cy2meBUCy_3pduxo4PRWGwR3kEL18PWBAYNlWjS6IgmRh_2iRCh9Hn1vYO5w1ktz1tAgXYUTP-KepMgWU-HG7_-Radxogrmv29Xo_RaWam4bwFZA2jE8QeHbXWFW7Zj8g&__tn__=EHH-R