Munkaszüneti napnak javasolja az Európa-napot Cseh Katalin és Donáth Anna

Ország

A Momentum két európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin és Donáth Anna, egy közös köszöntötték az Európai Uniót az Európa-nap alkalmából.

70 évvel ezelőtt, május 9-én tárta Robert Schuman francia külügyminiszter a világ elé tervét, melyben az Európai Unió elődjét, az ESZAK létrehozását javasolta. Az alapvető célja az volt, hogy egy újabb háború „ne csak elképzelhetetlen, hanem gyakorlatilag is kivitelezhetetlen legyen”.

Legyen az Európa-nap ünnepnap!

Május 9-e az európai béke és egység ünnepe – 70 éve ezen a napon vázolt fel Robert Schuman francia külügyminiszter egy olyan új együttműködést Európa számára, amelynek köszönhetően ma is békében élhetünk a kontinensen. Számunkra ez a nap ugyanúgy ünnep, mint március 15-e. Európai magyarként egyszerre kívánjuk a nemzet szabadságát és a kontinens békéjét. Az Európai Unió e kettőt egyszerre biztosítja Magyarország számára. Legyen a május 9-i Európa-nap munkaszüneti nap!

Közzétette: Donáth Anna – 2020. május 8., péntek

Ezen az évfordulón, az Európa-napon, a béke és együttműködés európai közösségét ünnepeljük. Azt az Európai Uniót, mellyel elérkezett az európai demokrácia ideje.

Magyarország ennek a közösségnek egy fontos és büszke tagja – még akkor is, ha ezt a jelenlegi vezetők nem így látják. Az EU-hoz való csatlakozással az országunk rengeteget nyert, generációk számára már természetes, hogy magyarok ÉS európaiak egyszerre. “Megkaptuk, gyakoroljuk és védelmezzük azt a szabadságot, amivel a szüleink még nem élhettek.” – mondta Donáth.

Ezen generációk számára ez a nap ugyanúgy ünnep, mint március 15. Európai magyarként egyszerre kívánják a nemzet szabadságát és a kontinens békéjét. Ezért a Momentum azt javasolja, hogy legyen a május 9-i Európa-nap munkaszüneti nap!

Cseh még hozzátette: “Bár az EU-nál nincs hatékonyabb és igazságosabb módja az európai béke fenntartásának, egy 21. századi párt képviselőjeként egy megújuló Európáért dolgozunk, az EU jelentette szabadságért, az uniós források tisztességes felhasználásért.”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.