Hódmezővásárhely, Alföldi galéria, kiállítás, kultura

A Vásárhelyi Kerámiaszimpózium alkotásaiból nyílik kiállítás az Alföldi Galériában

Kultúra

Kortárs művészek a XXVI. Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumon született alkotásaiból nyílik kiállítás Csend címmel szerdán az Alföldi Galériában – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A több mint negyedszázados múltra visszatekintő Vásárhelyi Kerámiaszimpóziumon évezredek művészeti öröksége találkozik a legmodernebb ipari technológiákkal. A hódmezővásárhelyi alkotótábor különlegességét a felhasználható anyagok és technológiák sokfélesége adja, ennek köszönhetően rendkívüli változatosság figyelhető meg a bemutatott anyagon. Az alkotás hetei alatt a művészek a város kerámiával foglalkozó gyárainak, üzemeinek anyagait, technológiáit és az ott dolgozó szakemberek tudásának felhasználásával készíthették el műveiket, miközben az egymás társaságában folytatott alkotás is hatással volt munkájukra.

A minden év őszén megrendezett szimpózium ideje alatt meghatározott tematikához kapcsolódóan készítik el műveiket az alkotók. A szakmai találkozó során készült alkotások közül egy-egy tárgy a beszámoló kiállítás zárását követően a Hódmezővásárhely Kerámia Gyűjtemény kollekcióját gazdagítja.

Tavaly ősszel mintegy öt héten keresztül tizenhárom ipar- és képzőművész alkotott közösen a XXVI. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium keretében Hódmezővásárhelyen. A találkozó tematikájának középpontjában a csend állt. A szimpóziumon résztvevő művészek, Albert Ildikó, Csala Zsuzsa, Feketű Boglárka, Herter Kata, Nemes Fekete Edit, Keményffy Gábor, Kovács Martina, Kovács Katalin, Kulcsár Írisz, Lipovics János, Pannonhalmi Zsuzsa, Szabán György és Szelekovszki Magdolna között helyi és külföldi alkotók, valamint fiatal, végzős iparművészek, művésztanárok és a szakma elismert alakjai egyaránt megtalálhatóak.

A huszonhatodik szimpózium beszámoló kiállítását a kísérletező sokszínűség jellemzi. A finom és kecses, vékony porcelánművektől a robosztusabb formákig, a plasztikai jellegű munkákon keresztül a tematikus falikép-sorozatokon át az izgalmas formavilágú egyedi művekként értelmezhető díszedényekig, több mint félszáz alkotást tekinthet meg április végéig a művészetkedvelő közönség.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette