Szeged, Szegedi Nemzeti Színház, Az ajtó, próba, Kisszínház, kultura, színház

Szabó Magda: Az ajtó – képgaléria a főpróbáról

Kultúra

A 2024-es év legelső kisszínházi bemutatójára készül a Szegedi Nemzeti Színház. Február 2-án, azaz ma kerül sor Szabó Magda Az ajtó című színművének premierjére Barnák László rendezésében. A darabot a Szegedi Nemzeti Színház számára színpadra alkalmazta Vörös Róbert. Az előadás a hétvégén több időpontban is megtekinthető. 

A világszerte legismertebb modern magyar író, Szabó Magda Az ajtó című regénye 1987-ben jelent meg, azóta közel 40 nyelvre fordították le, szerzőjét 2003-ban a francia Femina-díjjal tüntették ki. Szabó István 2012-ben filmet forgatott belőle Helen Mirren főszereplésével. A regényből készített adaptációkat sikerrel játsszák a színházak.

Szeredás Emerenc, a megingathatatlan jellemű, erkölcséhez és hiedelmeihez tántoríthatatlanul ragaszkodó asszony házvezetőnőnek áll az írónőnél, ám első perctől nyilvánvaló, hogy ő diktál. A budai villában lakó írónő és Emerenc lépésről lépésre kibontakozó barátságának hátterében valódi rejtélyként jelenik meg az ajtó, amely nem csak a házvezetőnő lakását választja el a kívülállóktól, hanem sok mást is elzár és eltakar.

Vajon mit őrizget az idős asszony a hét lakatra zárt ajtó mögött? Szabó Magda műve talányos életet zár be egy olyan szimbolikus ajtó mögé, amely felnyitására mindannyian áhítozunk. A kriminek sem utolsó történetben a nyomozás a két nő belső világába vezet.

A Szegedi Nap fotósa ott járt a főpróbán, galériája alább tekinthető meg:

Fotó: Frank Yvette