Reök palota

Tömörkényes képző- és iparművészeti kiállítás készül Szegeden a REÖK-ben

Kultúra

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum képző- és iparművészeti tagozatainak alkotásaiból rendeznek kiállítást a REÖK-ben. Az Oktatás – művészet – hagyomány című tárlat az országos szinten is kiemelt jelentőségű művészeti iskolában tanító és itt végzett szegedi és Szegedhez kötődő alkotók generációinak művein keresztül mutatja be átfogóan a jeles szakgimnáziumban hat évtizede zajló művészetoktatási és kreatív munkát.

2022-ben ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum. Kezdetben Állami Leányiskolaként, majd Árpád-házi Szent Erzsébet nevét viselve várta a város fiataljait az intézmény; végül 1952-ben vette fel Szeged nagy írójának, Tömörkény Istvánnak nevét. Ugyanebben az évben bővült zenegimnáziumi tagozattal az iskola, majd pedig 1961-ben, hazánkban Budapest és Pécs után harmadikként elindult itt a képző- és iparművészeti nevelés is. A középiskola ma is Szeged egyik legnépszerűbb és legelismertebb középfokú oktatási intézménye, amely speciális tagozatainak köszönhetően nemcsak városi, de országos szinten is kiemelten jelentős helyszíne a képzőművészeti oktatásnak: a művészeti utánpótlásnevelés egyik bástyája Magyarországon.

Az iskola 125 esztendős fennállását ünneplő rendezvénysorozat folytatásaként a Szakgimnázium hosszú évtizedekre visszanyúló, sokrétű és jelentős alkotóművészeti hagyományait átfogó tárlat mutatja majd be a REÖK-ben február 2-től. Az Oktatás – művészet – hagyomány címet viselő kiállítás összművészeti igénnyel, a grafikus, szobrász, kerámiaműves és textilműves szakirányok képviselte szakágakat felvonultató, példátlan műfaji és technikai sokszínűséget megjelenítő gyűjteménnyel kívánja átfogóan reprezentálni a Tömörkényben zajló, és a szegedi iskola hagyományaiból kivirágzott alkotómunkát.

A tárlat nem csak az iskola minden művészeti ágának, de a hozzá és Szegedhez kötődő művészek több generációjának teret ad majd, legyen szó a tagozat művésztanárairól, műhelyeiből kikerült neves öregdiákokról, néhai vagy ma is aktív, már elismert vagy pályájukat éppen kibontakoztató, szegedi kötődésű képzőművészekről, soraik között nem egy Munkácsy Mihály-díjas alkotóval. Kiállít többek között Bukor Tibor festő-, Dobó Bianka képző-, H. Dinnyés Éva keramikus-, Henn László András festő-, Huszár Imre képző-, Imre Mariann képző-, Kalmár Márton szobrász-, Kántor Ágnes festő-, Kubinyi Anna textil-,  Kis Jenő Ferenc szobrász-, Kóthay Gábor grafikus-, Kotormán Norbert szobrász-, Pölös Endre grafikus-, Samu Katalin  szobrász-, Szalay Ferenc festő-, grafikus-, Székó Gábor szobrász-, Szurcsik József festő-, T. Nagy Irén szobrász-, Tápai Antal szobrász-, Tóth Sándor szobrász- és Zoltánfy István festőművész is.

A Reök-palotában február 2. péntek 17.00 órától március 17. vasárnapig várja a Szakgimnázium volt és jelenlegi diákjait, oktatóit, pártolóit és minden érdeklődőt.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond a Tömörkény István Gimnázium igazgatója, Dr. Kakuszi Béla Péter és Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház, mint befogadó intézmény főigazgatója. A REÖK vezető kurátora, azt SZTE BBMK dékánja, Dr. Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg a Szeged város kulturális életében egyedülálló kiállítást, ahol talán kiderül, mit jelentett az elmúlt évtizedek során és mit jelent ma, szegedi képző- és iparművészek újabb és újabb nemzedékei számára: tömörkényesnek lenni.

(REÖK)

Fotó: archív