A szegedi Hegyi Olivér animációs filmje indulhat a 2025-ös Oscar-gálán

Kultúra

 

A szegedi Hegyi Olivér A szív kertje című animációs filmje lett a tallinni  PÖFF Shorts rövidfilmes és animációs fesztivál győztese, ezáltal kvalifikálta az alkotást a 2025-ös Oscar-gálára.

Aurelia Aasa észt filmkritikus és producer, Sara Gunnarsdóttir izlandi rendező és Filip Kozlowski lengyel rendező és forgatókönyvíró választotta Hegyi Olivér művét a legjobb animációs rövidfilmnek.

„A PÖFF Shorts Oscar-kvalifikáló fesztivál, ahol a legjobb animációs kisfilm, a legjobb élőszereplős rövidfilm, valamint a legjobb hazai rövidfilm nyertesei automatikusan kvalifikáltak lesz az Oscar-díjra. Mivel az Oscar-nevezések határideje októberben lejárt, ezért A szív kertje a 2024-es Oscarra már nem, hanem a 97. Oscarra esélyes” – írja az animációs filmekkel foglalkozó lap.

A szív kertje, egy festőről szól, aki egy felvételi interjúra készül, az életének e pár óráját foglalja össze a film. Hegyi Olivér írta és rendezte a filmet, emellett a zenéjét is ő szerezte.

„Ez egy olyan film volt, aminek az ötlete már sokkal korábban megvolt, és csak később tértem vissza hozzá. Fontos volt számomra, hogy olyan alkotást hozzak létre, ami a művészettel foglalkozó emberek gondolataival foglalkozik: “szarabb vagyok mindenkinél”, “jobb vagyok mindenkinél” vagy a gyáva meghunyászkodás, amikor készülök feladni egy projektet” -nyilatkozta a rendező a filmhu-nak