Felszentelték a Rozália Házat Szegeden

Kultúra

Felszentelték szombaton Szegeden a Rozália Házat, ahol a Szegedi Görögkatolikus Parókia Palermói Szent Rozáliáról elnevezett szolgálata nyújt segítséget az idősebb, önmagukról gondoskodni nem tudó embereknek és egy munkahelyi bölcsőde is működik.

Szegedi családi házat kapott ajándékba az egyház, szociális központ lett belőle

Szaplonczay Miklós parókus az ünnepségen felidézte, az egyházközség 2010-ben egyetemista önkéntesekkel indította el az időseknek elsősorban lelki segítséget nyújtó szolgálatát. Majd amikor felismerték, hogy ennél jóval többre van szüksége ennek a korosztálynak, 2011 őszén megalapították a Szent Rozália Szolgálatot.

A szolgálat fejlődésével egyre több idős embernek tudtak segíteni, kinőtték helyüket, többször is költözni kényszerültek. A házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés mellett felmerült az igény az idősek nappali ellátására, a szolgálatnál dolgozó fiatalok gyermekeinek pedig bölcsődét szerettek volna létrehozni – mondta a parókus.

Egy nagylelkű, neve elhallgatását kérő adományozó a közösségnek egy nagy családi házat ajánlott fel, amelyet az egyházközség és a szolgálat dolgozói újítottak fel. Az újjászületett épületben zajlik az idősek nappali ellátása színes programokkal, a szociális étkeztetés, működik egy munkahelyi bölcsőde, és ez a központja a házi segítségnyújtó szolgálatnak – tudatta Szaplonczay Miklós.

Haág Zalán önkormányzati képviselő, a KDNP helyi elnöke emlékeztetett arra, a szegedi görögkatolikus egyházközség akkor sem utasította vissza a hozzá fordulókat, amikor anyagiakban a leginkább szűkölködött.

Mára intézményesült keretek között és azon túl is a közösség a bölcsődésektől az egyetemistákon át a szépkorúakig gyakorolja a krisztusi, cselekvő szeretetet – mondta.

Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke úgy fogalmazott, az egyház számára nincs más feladat, mint a krisztusi szolgálatot megjeleníteni a társadalomban. Bő évtizeddel ezelőtt a görögkatolikus egyház megpróbálta minél több helyen intézményesíteni ezt – tette hozzá.

Ma már a görögkatolikus egyházmegyék különböző szervezetei több mint háromezer gyermekről gondoskodnak, mintegy ötven helyen végeznek házi segítségnyújtást, és meghaladja a tízet a szakellátást biztosító bentlakásos intézmények száma. Több mint tízezer diák tanul görögkatolikus fenntartású köznevelési intézményben az óvodától a középiskoláig, és Nyíregyházán működik a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola. Az egészségügyi ellátásba is bekapcsolódott az egyház Kisvárdán és Debrecenben – közölte a főhelynök.

(MTI)