Szeged, belváros, városháza

Ezeken a programokon érdemes részt venni a Kulturális Örökség Napjain Szegeden

Kultúra

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából a szegedi Városházán nyílt napot szerveznek, valamint történelmi, építészeti, irodalmi sétákkal, épületbemutatókkal, ingyenes tárlatvezetésekkel és kézműves foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket. A programok Szegeden már szombat délelőtt elkezdődnek.

Nyílt napokkal, sétákkal és épületbemutatókkal várják az érdeklődőket a Kulturális örökség napjain Szegeden és Csongrád-Csanád vámegyében

Kulturális Örökség Napjai: Nyílt nap a Városházán

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából a 2023. szeptember 17-én vasárnap, Szeged történelmi belvárosában megnyitja kapuit a Széchenyi tér legszebb műemléképülete, az eklektikus, neobarokk stílusú Városháza. A Nagyárvízben megrongálódott régebbi városháza épületét Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján építették újjá. Az 1883-ban átadott épület ma Szeged közigazgatási központja.

A nyílt napon a látogatók megnézhetik az impozáns dísztermet, a Lechner- és Tisza-termet, a Sóhajok hídját, valamint csak ezen a napon felmehetnek az óratoronyba is.

Az idegenvezetéssel kísért, az épületet bemutató séták fél óránként indulnak 10 órától 16:30 óráig. (Utolsó indulás 16:30-kor.)

Találkozási hely: Városháza előcsarnoka (Széchenyi tér 10-11.)

Az épület megtekintése ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni a személyesen a Tourinform irodában (Széchenyi tér 12.), valamint a szeged@tourinform.hu e-mail címen vagy a +36-62/488-690 és a 488-699-es telefonszámokon lehet.

Fotók: Frank Yvette

Kulturális Örökség Napjai túravezetés – Az újjászületett város

1879 március 12-én 2:30 perckor a Tisza betört Szegedre.
A felkelő nap már nem találta a várost – ahogy Mikszáth írta.
Négy évvel később már az újjáépült Szegedet ünnepelhették a szegediek, királyi társaságban.
Az elpusztult középkori romokon egy új, modern város született.

Túravezető: Koteczki István

Találkozási hely: Tourinform Iroda (Széchenyi tér 12.)

A séta időtartama: 2 óra

Időpont: szeptember 17. – 10:00 – 12:00

Maximum létszám: 30 fő

A séta a Kulturális Örökség Napja alkalmából INGYENES, de a séta regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni a személyesen a Tourinform irodában (Széchenyi tér 12.), valamint a szeged@tourinform.hu e-mail címen vagy a +36-62/488-690 és a 488-699-es telefonszámokon lehet.

Fotók: Frank Yvette

Ismerd meg a 180 éves Régi Zsinagógát! – vezetett épületbejárás a Kulturális Örökség Napjai keretében

180 évvel ezelőtt, 1843. május 19-én avatták fel a szegedi Régi Zsinagógát. Az épület túlélte az 1879-es árvizet, de hamarosan kicsinek bizonyult és a hitközség egy jóval nagyobb zsinagóga építése mellett döntött: ez lett a szomszédos Új Zsinagóga, amit 1903-ban, 120 éve avattak fel. Ezt követően a szegedi zsidóság a Régi Zsinagógát csak ritkán használta, a 2. világháború után megfogyatkozott közösség pedig 1977-ben eladta az épületet az akkori városi tanácsnak.
A szegedi MASZK Egyesület bő 30 éve, 1992 óta működteti befogadószínházként az épületet, kezdetben csak a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál egyik helyszíneként, majd hamarosan tavaszi és őszi előadó-művészeti programjainak alkalmával is.
A vezetett épületbejáráson az érdeklődők megismerhetik a Régi Zsinagóga történetét, a MASZK Egyesület tevékenységét, bekukkanthatnak a kulisszák mögé, sőt, néhány különleges dokumentumot és fotót is láthatnak majd.

A belépés ingyenes!

A program hossza: 60 perc

További információ a Facebook-eseményben.

Szeged, zsinagóga, Jósika utca, turizmus, látnivaló
Fotó: Frank Yvette

Kulturális Örökség Napjai az Alsóvárosi Tájházban

Alsóváros Szeged egyik legarchaikusabb és legzártabb településrésze volt sok évszázadon keresztül. A középkortól itt élő ferencesek miatt Jámborvárosnak, a paprikakikészítők miatt pedig Paprikavárosnak is nevezték ezt a városrészt.

Mind a két napon tájház megtekintése óránkénti tárlatvezetéssel.

Szeptember 16-án szombaton Alsóvárosi oromdíszek kultúrsétával, szeptember 17-én vasárnap Alsóváros az irodalomban kultúrsétával várjuk az érdeklődőket.

A szombati vezetett sétákon a résztvevők Szeged-Alsóvárost végigbarangolva ismerkedhetnek meg az oromzatos házak történeteivel, típusaival.

A vasárnapi séták során pedig Kálmány Lajos gyűjtéseit, Tömörkény István és Cserzy Mihály novelláit, valamint a helyi anekdotákat felidézve felkeressük Alsóváros kultikus helyeit, megnézzük hogyan éltek a századfordulón az alsóvárosi emberek.

A séták időpontjai mindkét napon: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00

A sétákon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni a szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com e-mail címen vagy a +36-30/501-2822-es telefonszámon lehet.

Műemlékeink, történeti épületeink velünk élnek – séta a JGYPK épületeiben

A séta a JUGYU-épületében (SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar) kezdődik, majd a Hattyas sori egyetemi kampuszban folytatódik:

– Tudástár
– Tankönyvmúzeum
– Kartörténeti kiállítás
– Hattyas sori egyetemi kampusz Trefort Park
– Hattyas sori egyetemi kampusz Óvodatörténeti tárlat

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Magyarország legrégebbi tanárképző intézménye. A polgári leány- és fiúiskolák számára 1873-tól képeztek tanárokat Budapesten az akkori tanítónő- és tanítóképző intézetekben. A kezdetben kétéves képzés ideje és színvonala fokozatosan nőtt, így 1918-ban már főiskolai rangot kaptak a tanárképzők. 1928-ban került városunkba, Szegedre a tanárképzés Klebelsberg Kuno kultuszminiszter reformjainak köszönhetően. E reformok keretében egységesítette a polgári iskolai tanárképzést, képzési idejét 4 évre emelte, s összekapcsolta az egyetemi képzéssel. A gyakorlati képzés céljára gyakorló polgári iskolát hozott létre. Ezek az események szervesen illeszkedtek abba a nagyszabású kultúrpolitikai koncepcióba, amelynek köszönhetően a ’20-as években Szeged diákvárossá s a régió szellemi központjává vált.

1948-ban a polgári iskolák megszűnésével a polgári iskolai tanárképzés is befejeződött, s az intézmény pedagógiai főiskolává vált. A korszakra jellemző oktatáspolitikai törekvéseknek megfelelően a negyvenes és az ötvenes években többször módosították a tanárképzést, végül 1964-re alakult ki az a négyéves, kétszakos képzés, amely egészen a közelmúltig folyt a karon. Az intézmény 1973-ban, a Tanárképzés centenáriuma alkalmából vette fel a szegedi költő nevét.

A séta vezetője: Dr. Medgyesi Konstantin

A séta maximális létszáma: 25 fő

Regisztráció: medgyesi.konstantin@szte.hu

SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Fotó: szegedtourism.hu

Belvárosi séta: A Kultuszminiszter (Klebelsberg és Szeged)

Klebelsberg Kunó kultuszminiszterként népiskolai programja keretében 5000 iskolát létesített, megreformálta a középiskolai oktatást, bevezetve a reálgimnáziumot. Nagyszabású egyetemi építkezésekkel Szegeden, Debrecenben és Pécsett megteremtette a felsőoktatás korszerű műhelyeit. A tudós utánpótlás biztosítására szervezte a Collegium Hungaricumokat és az egyéb külföldi ösztöndíjak rendszerét.

Különös szeretettel foglalkozott Szeged városával és a szegedi egyetemmel. Ő álmodta meg és alakíttatta ki a Dóm-teret, a Nemzeti Emlékcsarnokot és számos szobrot ajándékozott a városnak. Széleskörű műveltsége rendkívüli munka intenzitással párosult. Váratlan halála után, 1932 óta a szegedi Fogadalmi templom kriptájában nyugszik.

Belvárosi sétánkkal erre a nagyszerű emberre emlékezünk, megcsodálva az általa létrehozott értékeket, hogy végül – tiszteletünk jeleként – fejet hajtsunk sírja előtt.

A sétát összeállították és vezetik a Szegedi Tourisma idegenvezetői.

Jelentkezés a szegeditourisma@gmail.com email címen, vagy a 30/283-5350-es telefonon.

Találkozási hely: Széchenyi tér, Klebelsberg szobor

A séta a Kulturális Örökség Napjai alkalmából ingyenes.

További információ a Facebook-eseményben.

Szeged emblematikus terei séta

A sétán a belváros legjelentősebb tereire fókuszálnak a szervezők, a Széchenyi, Klauzál, Dugonics és Dóm térre. Kialakulások történetéről, jelentősebb épületeiről és a terekkel kapcsolatba hozható híres személyiségekről hallhatnak információkat az érdeklődők.

Séta vezető: Lehotai Edit

Találkozási hely: Dóm tér, Dömötör-torony

A séta időtartama: 2 óra

Maximum létszám: 30 fő

A séta a Kulturális Örökség Napja alkalmából INGYENES, de a séta regisztrációhoz kötött!

Regisztráció:
Tourinform Iroda
6720 Szeged, Széchenyi tér 12.
Tel.: +36-62/488-690, +36-62/488-699
E-mail: szeged@tourinform.hu

Szeged, felújítás, dóm, óratorony, turizmus, látnivaló
Fotó: Frank Yvette

Kulisszaséta a Kulturális Örökség Napjai alkalmából a Szegedi Nemzeti Színházban

Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat alkalmából az érdeklődök betekinthetnek a Szegedi Nemzeti Színház kulisszái mögé.

A vezetett séták az alábbi időpontokban indulnak:
szeptember 16. (szombat)
14:00
15:00
szeptember 17. (vasárnap)
14:00
15:00

A sétán való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az info@szinhaz.szeged.hu email címen lehet.
Találkozó a turnus előtt 10 perccel a Nagyszínház előtt.

Megkezdődött az évad a Szegedi Nemzeti Színházban

A Kulturális Örökség Napjai a Somogyi-könyvtárban

A Somogyi-könyvtár változatos programokat kínál az örökségnapokhoz kapcsolódóan a bibliotéka épületén belül és „házon kívül” egyaránt: rendhagyó városi sétákkal, épületbejáró túrával, kiállítás- és Emlékkönyvtár-bemutatóval várja az érdeklődőket.

A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációs link a ide kattintva elérhető.

Szeged, gyerek, Zéti, kutya Somogyi könyvtár, gyermekkönyvtár, olvasás, könyv
Fotó: Frank Yvette

Landesberg palota: ingyenes vezetett házlátogatás pincétől a padlásig

Szeged az 1879. március 12-i Nagyárvíz utáni újjáépítési munkálatoknak köszönheti a ma látható arculatát. Rengeteg újraparcellázott telekre építették fel a város vagyonosabbnál vagyonosabb polgárai a magán-, illetve bérpalotáikat (Reök-palota, Ungár-Mayer-palota,…), de közintézményeket is egyaránt (Városháza, Nemzeti Színház,…).
A századforduló idején lehetősége volt az Európában egyeseket megbotránkoztató stílusnak, a szecessziónak megjelennie és teret hódítania a városban. Számos palota épült fel ebben a stílusban (Reök-palota, Ungár-Mayer-palota, Goldschmidt-ház, Landesberg-palota,…). A szegedi szecesszió mestere Magyar (szül. Oszadszki) Ede volt, aki többek között a fentiekben említett palotákat tervezte.

1911-ben a gazdag szegedi zsidó aszfalt- és cementgyáros, Landesberg Mór terveztette meg Magyar Edével a saját bérpalotáját az akkori Szentgyörgy utca 10. szám alá. Az építkezés 1911 nyarán kezdődött, és 1912 nyarán végződött. A kivitelezés idején Magyar Ede tragikus módon véget vetett életének, ezért a tervei csak részben valósultak meg. A módosításokat munkatársa Takács János végezte. A kovácsoltvas munkákat Kecskeméti Antal szegedi műlakatos készítette, az építőanyagokat pedig maga az építtető biztosította. A ház építésének 111. évfordulója alkalmából 2022.08.06-án nyílt meg a háztörténeti kiállítást, mely feldolgozza az építési dokumentumokat, Landesberg Mór életútját, a vállalkozását, közéleti tevékenykedését, illetve a szőlőtelepítését.

A Kulturális Örökség Napok alkalmából betekintést kínálunk egy igazán múltidéző bérpalota mindennapjaiba a kiállítás megtekintésével, illetve meglepetéssel egyaránt.

A részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a landesbergpalota@gmail.com e-mail címen lehet.

Landesberg palota, Fotó: szegedtourism.hu

Híld-díjas Szeged séta

Rangos városfejlesztési elismerést, Hild-díjat kapott Szeged 2022-ben. Az alapító Magyar Urbanisztikai Társaság 2022-ben 38. alkalommal adományozott települési Hild János-díjat a céltudatos, fenntartható, integrált, stratégiai településfejlesztés terén kimagasló eredményeket elért önkormányzatoknak. Tavaly a bírálóbizottság Szeged pályázatát ítélte a legjobbnak. Az elismerést október 21-én a társaság pécsi Országos Urbanisztikai Konferenciáján adták át.

Kétórás sétánk során Hódi Nóra idegenvezetővel a város azon részét járjuk be, melynek felújításával elnyerte Szeged ezt a rangos díjat. Egészen pontosan a Belvárosi híd környékét, a Móra Ferenc Múzeum, a Szegedi Nemzeti Színház és a Vár érintésével a Stefániát és a Roosevelt teret.

Túravezető: Hódi Nóra

Találkozási hely: Tourinform Iroda (Széchenyi tér 12.)

A séta időtartama: kb. 2 óra

Maximum létszám: 25 fő

Időpont: szeptember 17. 15:00 – 17:00

A séta a Kulturális Örökség Napja alkalmából ingyenes.

Regisztrálni a személyesen a Tourinform irodában (Széchenyi tér 12.), valamint a szeged@tourinform.hu e-mail címen vagy a +36-62/488-690 és a 488-699-es telefonszámokon lehet.

Sokan voltak a Múzeumok Éjszakája szegedi programjain

Kezdőkép: Frank Yvette