Az Új világ hajnalán – Tisza István: év végéig tekinthető meg egy érdekes kiállítás Debrecenben

Kultúra

Az Új világ hajnalán – Tisza István címmel nyílt meg az Országgyűlési Múzeum és a Déri Múzeum közös kiállítása a Csokonai Irodalmi Laborban – közölte az önkormányzat. A kiállítást – melyet most debreceni vonatkozású tárgyakkal, dokumentumokkal egészítettek ki – az év végéig tekinthetik meg az érdeklődők. Eredeti családi fényképek, személyes tárgyak és a geszti kastélyból származó bútorokon keresztül ismerhetjük meg Tisza István gyermekkorát. Az idilli családi közeget, ahol felnőtt, és ahonnan elindult politikai karriere felé. A kiállítás az egykori miniszterelnök és házelnök személyére, valamint politikájára koncentrál, amely ma is viták kereszttüzében áll.

Úgy állítottuk fel, hogy ez nem egy kultuszkiállítás, nem is egy életrajz. Van benne nagyon sok életrajzi elem, a debreceni kötődést kihangsúlyozva. A látogatók megismerhetik, Tisza István mint miniszterelnök, Magyarország első számú politikusa mikor, milyen kihívásra, hogy válaszolt és miért

– fogalmazott Bellavics István, az Országgyűlés Hivatal Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság vezetője.

A Csokonai Irodalmi Laborban megnyílt kiállítás a tervek szerint egész évben látogatható lesz, megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges.

Fotó: DMJVÖ