Vis Maior debreceni bulizenekar

„Járjanak koncertre az emberek”- interjú a Made is Debrecen fesztiválon is fellépő Vis Maior debreceni bulizenekarral

Kultúra

A zenekart azért hozták létre, hogy jól érezzék magukat a színpadon, és velük együtt azok is, akik eljönnek a bulijaikra. Ez a mai napig így van.

Mikor alakult a zenekar, és kiket tisztelhetünk a csapatban?

1999-ben jött létre, akkor még kilenc fővel, évfolyami zenekarként indulva. Már több éve, öt fővel szolgáltatjuk a zenét. Tagjaink: Orvos György, ének; Kövesdi Gábor, szintetizátor; Dr. Szentpéteri Tamás, basszusgitár; Kozma Mátyás, dob; Dr. Kozma, Dénes gitár.

A próbán hallgatva titeket, széles palettán mozog a zenei repertoár. Mégis milyen stílusba sorolnátok magatokat?

Házibuli-hangulatot megteremtve a mai slágerektől kezdve azon túl, ami megtetszik nekünk, valahol a kettő között. Nincs saját zeneszámunk, bár van egy saját szerzeményünk, a Lokinak írt induló. Ez az egyik legnézettebb zenénk, és nagy örömünkre sok szurkoló ezt hallgatja meccs előtt.

Az elmúlt, több mint 20 év nagyon sok fellépést eredményezett. Voltak kedvenc helyszínek, ahol szívesen játszottatok?

Orvosi és jogi karon megrendezett csapatós egyetemi bulik, sörsátrakban, gólyatáborokban. Igaz, hogy a közönség most tíz évvel fiatalabb, de mi igyekszünk ehhez idomulni. Belevesszük a mostani slágereket és eredeti hangmintákkal dolgozunk, pont azért, hogy a trendeknek megfelelő zenét hozzuk. A zenekart azért hoztuk létre, hogy jól érezzük mi magunkat a színpadon, és velünk együtt azok is, akik eljönnek a bulijainkra. Ez a mai napig így van.

Ugyanazzal az élvezettel mentek fel a színpadra?

Persze, ez nekünk is egy szórakozás. Talán, ami érdekesség lehet, hogy az elmúlt 20 évben a slágerek tekintetében óriásit változott a világ. Más hangzásuk volt, más zenei stílusban gondolkodtak az akkori fiatalok, most pedig szinte instant slágerek vannak. Nagyon nagy nézettséget érnek el rövid idő alatt, és utána el is felejtik őket. Míg 20 éve nem biztos, hogy eljutott hozzájuk mindes egyes zene, ami nem kapott elegendő promóciót, vagy nem volt felfutott nagy zenekar. Mi ugyanolyan erővel megyünk fel a színpadra, csak az emberek most más számokra buliznak.  Régebben az élő hangszer része volt a buliknak, most pedig nem feltétlenül ez dominál. Mi viszont ugyanazt hozzuk be, a modern gépzenéket élő hangszerekkel játsszuk el.

Miben más a Vis Maior, mint a többi zenekar?

Máshogyan szólal meg a Vis Maior átdolgozásban egy mostani sláger, azért mert az élő hangszerek nem maradnak ki, bekerül egy hangminta, vagy más hangszíneket viszünk bele. Aki eljön egy fellépésre, fel fogja ismerni, ismerős lesz neki a dallam, hallotta is már, de alatta megszólal az élődob, a gitár, szintetizátor, és így másabb lesz. Nagyon fontosnak tartjuk és értékeljük azokat a zenekarokat, akik élőben játszanak. Már csak azért is, hogy lássák a fiatalok, hogy érdemes hangszert fogni, és érdemes megtanulni zenélni. Ahogyan modernizálódik a zene, úgy kivész belőle az az alkotás, amit a hangszereken hoznak létre. És nem utolsósorban ez egy közösségi folyamat, ahol a tagok együtt ülnek le a próbateremben valami értékeset előállítani.

Hol találkozhatunk veletek?

Legközelebb március 26-án, a Made in Debrecen fesztivál alkalmából lépünk fel a Sikkben, 23:40-kor. Majd májusban a Debrecen Drive-on, és aztán a nyári fesztiválokon. De nagyon sok magán megkeresésünk is van. Sokszor visszajárunk megszokott helyekre, akár kerti partikra is.

Miért látogassanak el azok is, akik most hallanak először a fesztiválról, vagy rólatok?

Jöjjenek el azért, hogy megismerjék az amatőr és profi debreceni zenekarokat, és azért is, mert jó ideje nem volt ilyen kimozdulási lehetőség senkinek. Ez egy egésznapos rendezvénysorozat, ami már délután 15:00-tól, várja a látogatókat, 8 helyszínen, több mint 110 fellépővel, hogy egy kis ízelítőt kapjon abból a nagyon sok zenekarból, akik jelen lesznek.  És jó alkalom annak is, aki a debreceni kocsmákat szeretné megismerni. Azt gondoljuk, hogy ez a kezdeményezés beindíthatja Debrecenben azt a folyamatot, hogy felkeltse a klubok érdeklődését a zenekarok iránt, és ennek a napnak legjobb befejezése a Vis Maior lesz, ahol mindenki kibulizhatja magát.

– Rontó Judyt –