Time Travellers: a Zagar 20 évét összegzi a Margitszigeten

Kultúra

Time Travellers címmel fennállása eddigi húsz évét összegzi a Zagar pénteken a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A hazai elektronikus zenei színtér meghatározó csapatában színpadra lép a korábbi tagok mellett számos vendég.

“Nem igazán szoktam visszatekintgetni, inkább a jelen vagy a közeljövő történései izgatnak. De most jó érzés volt a próbákon újra együtt játszani, sztorizgatni a többiekkel. Minden lemezünkről szerettünk volna egy-egy emlékezetes dalt eljátszani, ami nem egyszerű feladat. Kihívás, hogy a mai eszköztárunkkal hogyan szólalnak meg a régi szerzemények” – mondta Zságer Balázs, az együttes vezetője, zeneszerző, billentyűs az MTI-nek.

A jelenleg háromtagú (Zságer Balázs mellett Zságer-Varga Ákos basszusgitáros és Lázár Tibor dobos) formáció két korábbi taggal – Dj Bootsie (scratch) és Ligeti György (gitár, ének) – egészül ki a pénteki koncerten. “Mindig szerettem zenekarban játszani, más energiák adódnak össze olyankor” – tette hozzá.

Zságer Balázs beszélt arról, hogy az ösztönös alkotás vonzza, de fontosnak tartja egy művészi koncepció kialakítását. “A zenei világot általában az határozza meg, hogy éppen mik érintettek meg egy-egy album készítése előtt és milyen zenék, műfajok izgatnak” – fogalmazott.

A Zagar történetének talán legnagyobb slágere a Wings of Love volt, amelyet a hazai alternatív színtér számos női előadója által alkotott Underground Divasszal rögzítettek 2007-ben. A Margitszigeten újra elhangzik a dal Péterfy Borival, Németh Jucival, Kutzora Edinával és Hodosi Enikővel.

“A Wings of Love-ot mindig is egyfajta himnusznak tartottam, a szeretet himnuszának. Ma, egy olyan világban, ahol egyre több az ellenségeskedés és ahol az emberek szabadságát próbálják korlátozni, még inkább érvényes az üzenete” – fogalmazott Zságer Balázs.

A pénteki koncertre egy dupla CD készült. “Nagyjából minden albumról a leghallgatottabb vagy a koncertkedvenc zenék kerültek fel a 20 Years of Zagar válogatásra, és vannak személyes indíttatású választások is” – jegyezte meg.

Az estén vendégénekesek (Kama, Bukky) is színpadra lépnek, akárcsak a fuvolás Zahár Fanni.

A Zagar eddig hat stúdióalbumot készített: a Local Broadcast 2002-ben, a Szezon – Eastern Sugar (filmzene) 2004-ben, a Cannot Walk Fly Instead 2007-ben, a Light Leaks 2013-ban, a My Night Your Day (szintén filmzene) 2015-ben, a Woods Spirits & Sorcery pedig 2019-ben jelent meg.

 

MTI